Медперсонал Відділкової клінічної лікарні станції Тернопіль, пацієнти та громадські активісти вийшли на протест. У медзакладу хочуть відібрати частину території, а це може згодом призвести до його закриття, вважають протестувальники. Лікарня на вулиці Чорновола — у самому центрі міста, її територія — ласий шматок для забудовників.

— На моє ім’я почали надходити листи з пропозицією відмовитися від частини зеленої зони лікарні, — розповідає головний лікар Олег Біленький. — Причому не лише з міської ради, а й із Львівської залізниці, з чого можна зрозуміти, що нагорі все вирішили за нас. Коли я відмовився це робити, залізничне відомство почало атакувати перевірками. Доходило до дев’яти комісій на день! Перевіряльники фактично нічого не знайшли, але з досвіду (я вже пережив рейдерське захоплення поліклініки комбайнового заводу) знаю: від задуманого влада не відступить.

За словами Олега Йосиповича, власник павільйонів, розташованих біля огорожі лікарні, має намір звести на їхньому місці торговельно-розважальний центр, але землі для цього замало, тому й пропонує лікарні потіснитися. До речі, її корпус збудований 1898 року і належить до переліку пам’яток архітектури місцевого значення. Зведення новобудови стіна в стіну з історичною будівлею порушує закон про охорону культурної спадщини. Та й закон про корупцію забороняє передавати землі державної власності приватним структурам. Окрім того, лікарняний заклад повинен мати паркову зону — відповідно до кількості ліжко-місць, їх у нашому випадку — 90. Якщо це не відповідатиме нормам, медзаклад можуть закрити.

— Цього року ми відсвяткували 70-річчя лікарні, — каже медсестра хірургічного відділення Володимира Кварцяна. — Обслуговуємо понад 15 тисяч залізничників області. До речі, це єдиний медзаклад, який працює за принципом страхової медицини. Пацієнтів тут лікують безплатно. Якщо лікарню закриють, більше 250 осіб залишаться без роботи. Я віддала їй 49 років, тому ця ситуація мені і моїм колегам не дає спокійно жити і працювати.

На протест Володимира Кварцяна і її колеги вийшли у білих халатах, з плакатами. Громадські активісти, які підтримують медиків, принесли автомобільні шини, пляшки, що мали символізувати коктейлі Молотова. Вони також пропонують на місці торговельних павільйонів створити алею Слави Героїв Небесної Сотні і земляків, які загинули в антитерористичній операції. До речі, на місці цих магазинчиків колись була Дошка пошани людей, якими пишалася область.

Учасники акції протесту колоною рушили до будинку міськради. Міський голова Сергій Надал, який вийшов до них, повідомив, що лист щодо відчуження частини території лікарні мав рекомендаційний характер. Ішлося про впорядкування вулиці Чорновола, а не про нове будівництво. Мовляв, людей дезінформують. Утім, виступи громадськості небезпідставні. Будівельні крани час від часу з’являються у заповідних зонах, витісняють парки, сквери, дитячі майданчики та стадіони.

Фото автора.

Учасники акції протесту.