Лідери провідних держав висловили свою підтримку Україні на шляху подолання наслідків світової фінансової кризи, заявила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко на початку вчорашнього засідання уряду.

«Я хотіла б, щоб ви знали: Україну поважають і Україну підтримують», — наголосила вона, коментуючи свої зустрічі з лідерами провідних держав світу під час участі у Мюнхенській конференції. Зокрема, на зустрічі з віце-президентом США Джозефом Байденом, за словами глави уряду, було обговорено кроки та реформи, які мусить зробити Україна для протидії світовій фінансовій кризі, та питання співпраці обох країн у цей важкий час. Водночас Джозеф Байден зауважив, що «нова влада в США буде підтримувати Україну у всіх напрямах, підтримувати розвиток демократії в Україні». Під час спілкування з Президентом Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу було розглянуто питання, пов’язані з функціонуванням газового ринку в Україні. «Європейський Союз підтримує всі підписані контракти, всі зроблені кроки в системі забезпечення України газом і здійснення транзиту до Європи», — наголосила Ю. Тимошенко. Також прем’єр повідомила, що у Мюнхені вона мала можливість переговорити і з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, Прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском, Генеральним секретарем Ради ЄС Хав’єром Соланою. «З усіх уст я почула слова підтримки для України і побажання Україні політичної стабільності, консолідації усіх гілок влади і роботи на Україну у цей складний час», — запевнила Ю. Тимошенко.

Прем’єр зауважила: незважаючи на те, що Україна заручилася підтримкою своїх партнерів у світі, необхідно й самим докласти максимум зусиль для розвитку держави та протистояння світовій фінансовій кризі. «На тлі цього політичного хаосу уряд залишається і буде залишатися центром стабільності, центром прийняття рішень, і думаю, що ми крок за кроком зможемо протистояти кризі, але це потребуватиме надскладної роботи», — наголосила вона.

Окрім того, Ю. Тимошенко повідомила, що на засідання Кабміну запрошено представників громадськості, зокрема агропромислового комплексу та асоціації водіїв, оскільки уряд запланував розглянути три блоки питань: стосовно сільськогосподарських кооперативів і агропромислового комплексу загалом, стосовно врегулювання проблем власників автотранспортних засобів та затвердження заходів з підтримки галузей будівництва і житлово-комунального господарства. За словами глави уряду, при Кабміні планується створити раду автовласників та внести зміни до правил дорожнього руху, відповідно до яких ДАІ буде заборонено використовувати евакуатори.

На знімку: Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко і Перший віце-прем’єр-міністр України Олександр Турчинов.