Голова Верховної Ради Володимир Литвин у вівторок у рамках робочого візиту до Брюсселя зустрівся з Президентом Комітету регіонів ЄС Люком Ван ден Бранде. Під час зустрічі йшлося про роль і місце окремих регіонів країн у налагодженні двосторонньої співпраці між державами та співробітництва у рамках всієї Європи. «Будь-які програми співпраці не будуть ефективні, якщо в них не задіяно місцеві органи влади, якщо не реалізовано потенційні можливості регіонів», — зазначив В. Литвин.

Голова Верховної Ради України зазначив, що, на жаль, в умовах кризи «спостерігається тенденція до централізації прийняття рішень». Разом з тим, підкреслив він, «розв’язанню багатьох кричущих проблем сприяло б розширення підтримки ініціатив, які виходять з центру, з боку регіональної влади». «З другого боку, центральна влада має відслідковувати і підтримувати ініціативи регіонів», — сказав В. Литвин. За словами В. Литвина, Верховна Рада робить все, щоб ініціатива з місць «була почута, підтримана, а головне — реалізована». У цьому контексті він повідомив про свою зустріч з головами обласних рад, яка відбулася минулого тижня, і на якій було ухвалено рішення про створення консультативно-дорадчої ради при парламенті.

В. Литвин констатував, що реформа політичної системи України обмежується змінами на центральному рівні «і не доходить до первісних ланок нашого життя». Насамперед, за його словами, це проявляється під час підготовки державного бюджету, який формується «зверху донизу», внаслідок чого на місцевий рівень кошти доходять за залишковим принципом.

На переконання Голови Верховної Ради України, бюджет має формуватись «знизу нагору», що дасть змогу мати солідарну відповідальність за виконання головного фінансового документа країни.

Президент Комітету регіонів ЄС повідомив В. Литвина про чинні програми співпраці між регіонами різних країн Євросоюзу, які реалізуються під патронатом комітету. Водночас Люк Ван ден Бранде зазначив, що багато хто з його колег у комітеті «шукають шляхів конкретної практичної співпраці регіонів ЄС з регіонами України». «Ми можемо запропонувати вам свою допомогу для стимулювання двосторонньої співпраці між Україною та країнами ЄС на різних рівнях. Таким чином, регіони країн ЄС та України будуть консолідовані на нашому рівні», — сказав він.

За результатами зустрічі сторони домовилися про те, що Президент комітету передасть до Верховної Ради програми, за якими працюють регіони ЄС, а В. Литвин направить їх до Асоціації місцевого самоврядування для вироблення пропозицій з активізації співпраці з регіонами ЄС.

Так само у вівторок Голова Верховної Ради В. Литвин провів зустрічі з керівниками фракцій Європейського парламенту. Зокрема, глава українського парламенту зустрівся з керівником фракції «Європейської народної партії — Європейські демократи» Європарламенту Жозефом Долем, керівником фракції «Альянс лібералів та демократів Європи» Європейського парламенту Грехемом Вотсоном, заступниками керівника фракції соціалістів в Європейському парламенті Ханесом Свободою та Яном Вірсмою. Головним питанням, яке цікавило європарламентаріїв, була ситуація в Україні. Керівники фракцій Європарламенту висловили сподівання, що, незважаючи на доволі складну внутрішньополітичну ситуацію, Україна стане членом ЄС. Підкреслювалось, що шлях до цієї мети є дуже складним і довгим. Зокрема, за словами Ж. Доля, «Європа вам обов’язково допоможе, але ми не можемо розв’язати ваші внутрішні проблеми за вас».

За словами В. Литвина, «український народ, українська держава мають у своїй повсякденній діяльності демонструвати європейську ідентичність, крок за кроком просуваючись до європейської спільноти». «Від успіхів на цьому шляху залежить, чи буде Україна використовуватися як додатковий аргумент у спорі між Сходом та Заходом, чи вона буде заохочуватися до інтеграції в європейські структури», — зазначив він.

На думку Голови Верховної Ради України, український народ «заслуговує на другий варіант», тому «європейцям треба заохочувати і підтримувати українське суспільство, яке буде «підтягувати» за собою українських політиків». «Україна — велика країна, і процеси в ній позначаються на всій Європі», — сказав В. Литвин.

Ведучи мову про мету візиту до Брюсселя, В. Литвин зазначив, що українська парламентська делегація виходила з необхідності активізації міжпарламентських зв’язків, зокрема з Європарламентом. Особливе значення, за його словами, має надаватися співпраці на рівні парламентських фракцій і груп. Під час зустрічей Голова Верховної Ради наголошував, що сьогодні в Україні парламент має бути центром стабільності й прогнозованості. Він запевнив європарламентаріїв, що буде зроблено все, аби парламент забезпечив передбачуваний розвиток країни. «Верховна Рада має стати центром, де вироблялися б рішення, які сприятимуть консолідації політичних еліт, — наголосив він. — Є періоди, коли має демонструватися персональне лідерство, а є час колективного лідерства. Саме тому сьогодні час українського парламенту, на який покладено складну і відповідальну місію».

Відповідаючи на запитання європейських колег про україно-російські газові угоди, В. Литвин зазначив, що «результат складний для України». «Але він вже даність. Треба займатися не оцінками і самопоїданням, а рахуватися із реальністю і думати, як з нею жити», — підкреслив він. В. Литвин наголосив на необхідності активізації співпраці між Європою та Україною в енергетичній сфері. «Будування газопроводів — це далека перспектива. Треба зрозуміти: у Росії є газ, в України — газотранспортна система та газосховища, а Європа потребує енергоносіїв, — зазначив він. — Цілком очевидно, що потрібно вийти на прозору систему співпраці, в ній не має бути політики, а лише жорсткий прагматизм, за яким стоятиме відстоювання кожною країною своїх національних інтересів».

Щодо перспектив співпраці з європейськими інституціями, В. Литвин заявив, що «ми приставатимемо на всі ініціативи, які будуть направлені на поглиблення співробітництва». Голова Верховної Ради України також заявив, що Україна готова підтримати ініціативу створення Парламентської асамблеї ЄС — Східні сусіди (EURO-NEST), зазначивши, що «ми готові до роботи на практичний результат».

До складу парламентської делегації увійшли представники всіх фракцій Верховної Ради: Ольга Герасим’юк («НУ—НС»), Наталія Королевська (БЮТ), Сергій Ківалов (Партія регіонів), Адам Мартинюк (КПУ).

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.