Комітет з питань соціальної політики та праці рекомендує Верховній Раді прийняти у новій редакції закон «Про заходи з подолання наслідків фінансово-економічної кризи у сфері соціального захисту, оплати праці та зайнятості населення».

Такого висновку члени комітету дійшли, розглянувши пропозиції Президента до цього закону, ухваленого парламентом 25 грудня 2008 року.

У пропозиціях глави держави, зокрема, зазначено: змінами до закону «Про оплату праці» передбачається, що оплата праці працівників усіх установ, закладів та організацій бюджетної сфери має здійснюватися на основі єдиної тарифної сітки, яка затверджується Кабінетом Міністрів. При цьому посадовий оклад (тарифну ставку) працівника першого тарифного розряду відповідно до єдиної тарифної сітки пропонується встановити в розмірі, що перевищує законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати. Водночас, законом, що розглядається, Кабінету Міністрів доручено у місячний термін з дня його опублікування передбачити, зокрема, встановлення мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму для працездатної особи.

Президент зазначив, що такі зміни не відповідають нормам Конституції та законів України, оскільки «будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, розмір і цільове спрямування цих видатків визначаються виключно законом про державний бюджет України».

Глава держави звертає увагу на те, що встановлення з 1 січня 2009 року посадового окладу (тарифної ставки) працівника першого тарифного розряду відповідно до єдиної тарифної сітки в розмірі, що перевищує законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, зумовить додаткові видатки державного бюджету в розмірі 29,5 млрд. гривень. При цьому пропозицій про видатки, які належить скоротити, або пропозицій про джерела додаткових доходів для покриття збільшення видатків, як того вимагає частина друга статті 27 Бюджетного кодексу України, не надано. Отож такі додаткові видатки державного бюджету в умовах світової фінансово-економічної кризи спричинять розбалансування головного кошторису країни. Тому Президент пропонує Верховній Раді відхилити закон «Про заходи з подолання наслідків фінансово-економічної кризи у сфері соціального захисту, оплати праці та зайнятості населення».

Комітет з питань соціальної політики та праці, розглянувши пропозиції глави держави, зазначив, що нагальним залишається встановлення нових умов визначення розміру мінімальної заробітної плати. Народні депутати вважають, що мінімальна заробітна плата має встановлюватися у розмірі не нижчому від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

На думку членів комітету, «традиційне використання ресурсів без урахування соціальної складової та без належного регулювання процесів розподілу доходів, які б гарантували працюючим гідний рівень життя, може призвести до повної втрати віри населення в можливості змінити своє становище завдяки наполегливій праці».

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.