Голова Верховної Ради України Володимир Литвин відправив Прем’єр-міністру Юлії Тимошенко, Київському міському голові Леоніду Черновецькому та голові Комітету Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерію Сушкевичу листи за підсумками своєї зустрічі з представниками громадських організацій колишніх воїнів-афганців, яка відбулася в понеділок.

У листі на ім’я Прем’єр-міністра Володимир Литвин звертає увагу на необхідність вивчення питання пенсійного забезпечення учасників бойових дій, визнаних інвалідами, а також членів сімей загиблих воїнів-інтернаціоналістів та внесення відповідних законодавчих пропозицій.

Голова Верховної Ради України вважає за необхідне терміново вирішити питання про виділення 108 автомобілів учасникам бойових дій в Афганістані, що є інвалідами, та вжити заходів стосовно забезпечення воїнів-інтернаціоналістів санаторним лікуванням, ліками, лікувальними засобами, протезними виробами тощо, а також щодо недопущення закриття військово-патріотичних клубів.

Володимир Литвин також звернувся до уряду стосовно виділення коштів, передбачених державним бюджетом на 2009 рік, на заходи, присвячені 20-й річниці виведення військ колишнього СРСР з Афганістану, які відбудуться в Києві.

У листі на ім’я київського міського голови Володимир Литвин звертається з проханням знайти можливість провести зустріч із представниками громадських організацій воїнів-інтернаціоналістів для надання необхідної допомоги з проведення заходів із вшанування пам’яті загиблих, виділення відповідних коштів їх сім’ям, інвалідам війни—учасникам бойових дій в Афганістані, а також щодо вжиття заходів стосовно підтримки в Києві діяльності військово-патріотичних клубів та об’єднань з виховання молоді.

У листі на ім’я голови Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерія Сушкевича Володимир Литвин пропонує народним депутатам—членам комітету провести зустрічі з нагоди 20-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Афганістану, проаналізувати законодавство щодо пенсійного та медичного забезпечення воїнів-інтернаціоналістів та внести відповідні пропозиції.

***

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин відправив листи главам профільних парламентських комітетів за підсумками своєї зустрічі з представниками вітчизняних автоперевізників, яка відбулася в понеділок.

Зокрема, в листі на ім’я голови Комітету з питань транспорту і зв’язку Володимира Козака глава парламенту акцентує увагу на необхідності спрямувати роботу комітету на проведення детального аналізу практики застосування чинного законодавства, невідкладне опрацювання проектів нормативних документів, що стосуються галузі, та внесення на розгляд парламенту необхідних транспортникам законопроектів. «Прошу Вас спрямувати роботу комітету на якнайшвидше вирішення порушених питань, а про вжиті заходи поінформувати», — йдеться в листі.

У листі на ім’я голови Комітету з питань податкової та митної політики Сергія Терьохіна Володимир Литвин звертає увагу на порушені під час зустрічі нерозв’язані проблеми, пов’язані із забезпеченням рівних конкурентних умов з іноземними перевізниками, а саме: питання щодо ввезення нових транспортних засобів, сплати податку на додану вартість транспортних послуг з міжнародних автомобільних перевезень, спрощення процедури перетину кордону.

Ураховуючи вищезазначене, Голова Верховної Ради України доручив комітету прискорити опрацювання законопроектів №2766, №2778, №3141, №3444 та №3552, які внесено на розгляд парламенту за підсумками засідання уряду 9 липня 2008 року і які мають важливе значення для подальшої ефективної роботи автомобільних перевізників, та запропонувати їх для розгляду Верховною Радою на наступному пленарному тижні.

«Так само просив би Вас прискорити підготовку в комітеті законопроекту №3030 про внесення змін до Закону України «Про податок із власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» та альтернативних до нього, визначивши, який, на думку комітету, доцільно прийняти за основу, і внести його на розгляд Верховної Ради України на наступному пленарному тижні», — зауважується в листі.

Голова Верховної Ради України відправив також лист міністру закордонних справ України Володимиру Огризку із проханням вжити заходів щодо поліпшення ситуації з візовим режимом з боку Європейського Союзу для українських автоперевізників.

Володимир Литвин нагадує, що Указом Президента від 28 серпня 2008 року уряду було доручено в місячний термін вивчити питання і внести пропозиції стосовно забезпечення врахування принципу взаємності у регулюванні візового режиму для громадян України та держав—членів ЄС.

«Оскільки дотепер, як вбачається, наявних позитивних зрушень з цього питання не спостерігається, наслідком чого є певні фінансові та економічні збитки для нашої держави, просив би Вас, шановний Володимире Станіславовичу, використовуючи належний дипломатичний інструментарій, вжити заходів щодо поліпшення ситуації з візовим режимом з боку ЄС, зокрема для українських автоперевізників, ураховуючи специфіку цього виду діяльності та її вплив на економічний стан України», — зазначається в листі.

Прес-служба Верховної Ради України.