Голова Верховної Ради України Володимир Литвин учора в рамках робочого візиту до міста Брюссель (Королівство Бельгія) зустрівся з Генеральним секретарем Ради Європейського Союзу, Високим Представником з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Хав`єром Соланою.

В інтерв`ю журналістам після завершення зустрічі Володимир Литвин повідомив, що він «цілком задоволений змістом розмови, тим паче, що з паном Соланою ми давно знайомі й співпрацювали під час мого попереднього головування у Верховній Раді».

За словами Голови Верховної Ради України, зустріч практично повністю була присвячена обговоренню внутрішньополітичної ситуації в Україні. «Можу констатувати: ЄС навіть більше переймається негативними процесами, які відбуваються в Україні на рівні вищих посадових осіб, аніж самі українські політики», — сказав він.

Як сказав Володимир Литвин, під час розмови з Генеральним секретарем Ради ЄС він пересвідчився, що європейські інституції надзвичайно уважно спостерігають за процесами в Україні. «Це свідчить про зацікавленість європейських структур у перебігу подій в Україні, — додав він. — Я б сказав навіть, що тут є людська стурбованість з приводу того, що відбувається у нашій країні, і бажання підставити плече».

«Лейтмотив розмови: Україні потрібен політичний спокій, порозуміння між основними політичними гравцями, робота з подолання кризи і здійснення таких необхідних країні реформ принаймні до січня 2010 року», — підсумував Голова Верховної Ради України. Крім того, під час зустрічі з Хав’єром Соланою (на знімку) Володимир Литвин зробив наголос на тому, що «примирити й консолідувати основних політичних гравців в Україні до президентських виборів нереально». «Заклики на зразок «давайте жити дружно» в цих умовах не спрацюють», — додав він.

На переконання глави українського парламенту, необхідно «чітко окреслити принципи політичної поведінки, які мають бути продиктовані складністю ситуації й відповідальністю за країну всього українського політичного середовища». «Це ті принципи, яких необхідно дотримуватися з точки зору політичної відповідальності і здорового глузду», — наголосив він.

«Країна має отримати чіткий, ясний план дій до виборів 2010 року. Відповідальність за це основним чином лягає на Верховну Раду. Ми маємо діяти усвідомлено», — наголосив Володимир Литвин.

Він також висловив думку, що ЄС, у свою чергу, має реалізовувати політику поглиблення співпраці з Україною, у тому числі проводити політику заохочення. «ЄС має зробити стільки кроків назустріч Україні, скільки може за нинішніх умов», — сказав він. При цьому В. Литвин наголосив, що «Україна і процеси в ній істотно впливають на самопочуття в Європі», що, за його словами, наочно продемонструвала криза в українсько-російських відносинах у газовій сфері.

На думку В. Литвина, ЄС зацікавлений у поглибленні співпраці з Україною в енергетичній сфері, у тому числі в модернізації української газотранспортної системи. Він вважає, що вагомим внеском у стабілізацію політико-економічної ситуації в Україні також могло б стати підписання угоди про асоційоване членство між Україною та ЄС і рішення про економічну інтеграцію з Євросоюзом.

На запитання про мету візиту української парламентської делегації до Брюсселя В. Литвин відповів, що депутати хочуть донести до керівництва європейських інституцій думку про те, що в Україні «працює парламент, який, по суті, своїми діями призупинив наростання політичної кризи». За словами Голови Верховної Ради України, парламент «буде центром суспільно-політичного, економічного життя й опертям тієї основи, на якій буде вибудовуватись стабільність в Україні». «Переконаний, що Верховна Рада попри політичні розбіжності й різні політичні позиції парламентських фракцій має зрозуміти і реалізувати це своє призначення», — сказав він.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.