У клубі села Кам’яне-Случанське Сарненського району нарешті стало тепло. Місцева молодь не натішиться: адже мерзнути в закладі культури доводилося впродовж останніх п’ятнадцяти років. За цей час вже й покоління молоді не одне змінилося.

— Тепло стало після того, як встановили сучасний котел та облаштували нову опалювальну систему, — розповідає Кам’яне-Случанський сільський голова Галина Петровчук. — Кошти на це акумульовано з районного та сільського бюджетів. До речі, котел енергозберігаючий, працює на екологічно чистій сировині — пелетах.

— Пелети виготовляють з відходів деревини, тирси та соломи. В об’єднаній Європі їх вважають паливом майбутнього, — каже підприємець із міста Сарни Станіслав Мичка, котрий подбав про встановлення енергозберігаючої системи у клубі. — Тонна пелет коштує в середньому 700 гривень. Для опалення 400 квадратних метрів клубу, за розрахунками, на місяць потрібно 1,4 тонни палива, що стане у 1050 гривень. Якби опалювали клуб вугіллям, витрачали б 3—3,5 тисячі гривень. Газу ж у цьому селі взагалі немає. Економити можна і за рахунок обслуговування котельні, бо все тут автоматизовано.

Ця новація, за словами депутата Рівненської обласної ради, голови Сарненської райдержадміністрації Петра Рухера, є першою ластівкою в районі. Якщо вона себе виправдає, досвід буде поширено у соціальній сфері інших населених пунктів — передовсім у школах. Незабаром такий самий котел встановлять у селі Костянтинівка. Особливо це актуально в умовах енергетичної та фінансової скрути. Керівник району розраховує до справи залучити аграріїв району, стимулювати їх сіяти ріпак, солома із якого — чи не найкраща сировина для пелет. Це, з одного боку, дасть змогу забезпечити належні обсяги виробництва, підтримати аграріїв, з другого — регулювати вартість палива для соціальної сфери району. Щоб здешевити паливо для бюджетних закладів, державне підприємство «Клесівський лісгосп» безплатно надаватиме тирсу, з якої теж виготовляють пелети.

Світлана ТУБІНА,Олександра ЮРКОВА.

Рівненська область.

На знімку: Станіслав Мичка (у центрі) розповідає про принцип роботи котла на пелетах.

Фото Світлани ТУБІНОЇ.