Учора під головуванням Президента України Віктора Ющенка відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України. Головне питання порядку денного — невідкладні заходи щодо забезпечення енергетичної безпеки України.

«На сьогоднішньому засіданні РНБО треба зробити розгляд, дати оцінку, висновки стосовно того, що було зроблено в цьому питанні за останні кілька тижнів», — сказав Віктор Ющенко, відкриваючи засідання. «Я наполягаю на тому, що речі, свідками яких ми стали, це речі, які напряму загрожують українській державності», — підкреслив глава держави, говорячи про події на газовому ринку.

Президент наголосив, що «максимально уникатиме персональних оцінок» і говоритиме суто про започатковані процеси, що можуть «нести велике зло для українського національного інтересу». І попросив учасників засідання сконцентруватися над державним розглядом цього питання і формулюванням тих висновків, які б «знаходилися подалі від персональних симпатій чи антипатій і були максимально наближені до національного інтересу», -повідомляє прес-служба глави держави.

Водночас В. Ющенко нагадав про події, що відбувалися з початку січня цього року на газовому ринку. Він підкреслив: розвиток кризи було розпочато далеко за межами України. «Вкотре я хотів би сказати міжнародній спільноті, яка добре розуміє і поділяє такий підхід і оцінку, що в Україні не було зроблено жодної дії для того, щоб сформувати будь-яку загрозу поставкам російського газу. Україна зробила все можливе, щоб транзит російського газу до країн Європи був забезпечений у рамках контракту», — сказав Президент. Він також наголосив: Україна повною мірою розрахувалася за російський газ минулого року і блискуче виконала свої обов’язки щодо його транзиту до країн Європи.

«Політика забезпечення транзиту газу до європейських країн — політика, яка повинна весь час бути на найвищому рівні», — заявив Президент. За його словами, та країна, яка хоче мати усталену незалежність, стабільність, повинна мати абсолютно чітку відповідь щодо формування власної енергетичної політики.