З ініціативи громадського руху «Українська платформа» на Житомирщині стартував проект «Наша історія: погляд крізь призму кінооб’єктива». Мета — створити в містах і селах осередки, які б стали центрами ознайомлення людей, особливо молоді, з основними етапами становлення нашої державності.

Презентуючи проект, його автори нагадали відомий вислів, що розруха в країні починається з розрухи в головах, тому люди мають знати уроки історії, розуміти, що заради майбутнього України вони повинні об’єднуватися, попри розбіжності в політичних поглядах. За роки незалежності створено вже цілу низку документальних творів, в яких відтворено драматичні сторінки нашої минувшини. «Українська платформа» забезпечуватиме осередки кіновідеопродукцією на DVD-носіях, а після колективних переглядів проходитимуть дискусії. У закладах, які стануть учасниками проекту, буде створено фільмотеки, які можна буде й далі використовувати для проведення навчально-виховних заходів.

Народний депутат України Павло Жебрівський зауважив, що, звичайно, міг би діяти просто: піти в облдержадміністрацію, попросити голову ОДА прийняти розпорядження про проведення показів документальних стрічок на історичну тематику (указів Президента України, на які можна зіслатися, не бракує). Але такий підхід перетворив би все на нудний формалізм, тому й вирішено було спиратися не на чиновників, а на ентузіастів, людей, які цим справді цікавляться самі й можуть зацікавити інших.

У переліку художніх та документальних творів, запропонованих до перегляду та подальшого обговорення, фільми «Забута державність», «Собор на крові», «Між Гітлером і Сталіном (Україна у другій світовій війні)», «Сандормох», стрічки про Нестора Махна, Олега Ольжича, Сергія Корольова та інші — загалом 22 назви. Надалі цей список поповнюватиметься.

Житомир.

На знімку: про ідею проекту розповідають народний депутат України засновник «Української платформи» Павло Жебрівський і ректор Житомирського держуніверситету імені Івана Франка Петро Саух.

Фото автора.