Місія Міжнародного валютного фонду не змогла переконати уряд України в необхідності секвестру бюджету й перегляду його дефіциту.

Провал першого раунду переговорів призвів до того, що місія МВФ відбула з Києва, а виділення другого траншу, на який розраховує Нацбанк, перенесене на невизначений термін. Переговори відновлять лише у разі зміни позиції української влади, кажуть у МВФ.

Нагадаємо, що робота місії повинна була завершитися 4—5 лютого, для того щоб до 15 лютого рада директорів МВФ ухвалила рішення про надання Україні другого траншу кредиту в розмірі 1,864 млрд. дол. Тож питання про виділення другого траншу кредиту для НБУ відкладається на невизначений термін. Водночас тільки за січень міжнародні резерви Нацбанку, спрямовані на підтримання гривні на міжбанку в межах 7,9—8,1 грн./дол., знизилися на 8,6%, або на 2,723 млрд. дол.

До завершення перегляду неузгоджених питань МВФ хоче повернутися вже найближчим часом.

Про кредит — правда, все інше — брехня, тим часом, заявила Юлія Тимошенко у відповідь на публікації в пресі про те, що Росія кредитує Україну на 5 мільярдів доларів. Цю цифру український прем’єр озвучила на брифінгу в Мюнхені. Гроші повинні піти на покриття дефіциту бюджету, але в команді Віктора Ющенка підозрюють, що Тимошенко вибила в Москві цей кредит під відмову від претензій Києва на радянський спадок. Прем’єр заперечує теорію змови й твердить, що Україна просить грошей не тільки в Росії. Листи розіслані урядам США, Японії, Китаю й до Євросоюзу, усього — 11 адресатам. За словами українського прем’єра, багато хто вже дав добро на кредит.

Крім того, Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, виступаючи на 45-й Міжнародній конференції з питань безпеки «НАТО, Росія, нафта й газ: майбутнє європейської безпеки» у Мюнхені, запропонувала країнам Європи уніфікувати систему визначення цін на газ і його транзит. Вона зазначила, що остання газова криза довела фактичну відсутність у Євросоюзі єдиної енергетичної політики. Також Тимошенко наголосила, що Україна повністю підтримує створення європейської системи безпеки й оборони і хотіла б брати участь у цьому процесі.