Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся в понеділок з представниками Асоціації перевізників України, які звернулися до керівника парламенту з проханням оптимізувати нормативно-законодавчу базу для галузі.

З огляду на недавні акції протесту транспортників, Голова Верховної Ради зазначив, що, на жаль, проблеми внормування транспортного збору та інші питання діяльності перевізників переведено у політичну площину, тоді як вони потребують швидкого вирішення, щоб не збурювати суспільство. В. Литвин нагадав, що надходження від транспортного збору закладено в місцеві бюджети, а тому повністю скасувати цей закон не можна.

Як прозвучало під час зустрічі, на сьогодні в Україні працюють 70 тисяч операторів-перевізників, які мають ліцензії, ще майже десять відсотків перевізників від цієї кількості здійснюють свою діяльність нелегально. При цьому представники асоціації зазначали, що з майже 40 законопроектів, які б треба було прийняти, не ухвалено жодного. «Транспортники працюють поза правовим полем», — заявили учасники зустрічі. Причиною безладу в своїй галузі вони називали і низький фаховий рівень керівників транспортного відомства.

У ході обговорення згаданих проблем представники Асоціації перевізників України просили, щоб профільний комітет парламенту спільно з представниками уряду зробили детальний аналіз законодавства і нормативних документів, які стосуються галузі, та винесли на розгляд парламенту необхідні транспортникам законопроекти.

Як повідомлялося раніше, Голова Верховної Ради України у минулий четвер дав доручення профільним комітетам парламенту підготувати пропозиції щодо внесення змін до Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів».

Таке рішення В. Литвин прийняв на підставі звернення активістів всеукраїнської акції протесту проти збільшення транспортного збору і податків, яке було йому передано сьогодні вранці.

Голова Верховної Ради України також доручив підготувати відповідні листи до Кабінету Міністрів України та Міністерства внутрішніх справ України з проханням розглянути згадане звернення.

Прес-служба Верховної Ради України.

На знімку: президент Всеукраїнської асоціації автомобільних перевізників Віталій Рева.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.