Запорізький митець Григорій Мацегора знову здивував. Видавництво «Мистецтво» — теж (координатор проекту — Ніна Прибєга).

Разом вони випустили альбом, в якому представлені портрети, жанрові композиції, краєвиди, натюрморти та монументально-декоративні роботи заслуженого діяча мистецтв.

«Ім’я художника Григорія Мацегори особливої атестації не потребує, адже воно досить відоме, хоч і не належить до особливо гучних, — зазначає у передмові письменник Петро Сорока. — І це прикметно, бо справжній митець працює не для визнання, скороминущого успіху...»

Він до нього прийшов у далекому 1964-му, коли 30-річний художник презентував свої твори на персональній виставці. Відтоді їх було 17: у Запоріжжі, Києві, Львові, Тернополі, Харкові, Дніпропетровську... Із 330 робіт в особистих колекціях, у музеях і галереях зберігається близько сотні.

Понад усе Григорій Мацегора любить малювати сільські пейзажі, портрети селян. Іншого художника, який би так тяжів до сільської тематики, я не знаю. А ще його слабкість — козаки. «У графічних роботах з історичною достовірністю, а іноді з іронічним та жартівливим присмаком художник відтворює образи запорозьких козаків», — зазначають видавці.

Та найтрепетніша тема Мацегори — невтомна трудівниця, сільська мадонна. Мати. Вона — символ України, істинним патріотом якої був у комуністичні часи і залишається нині 74-літній митець.

...Презентація альбому відбулася в галереї Українського фонду культури. Його керівник Борис Олійник так відгукнувся про творчість Мацегори: «Григорій Прокопович Мацегора — воістину художник з волі Божої. Справжній майстер, втаємничений у секрети творчості не лише вітчизняних, а й світових митців, він, проте, в кожному своєму творі передусім — українець. Не декоративно-декларативний, а зі своєю органікою, єством і духом...».

Фото з альбому.