Учорашнє засідання РНБО, на якому мали розглянути питання газових домовленостей і державного бюджету, перенесено на наступний тиждень. Про це заявила прес-секретар Президента Ірина Ванникова.

«Сьогодні засідання РНБО не може відбутися з організаційної причини: немає прем’єра, оскільки вона присутня на міжнародній конференції з безпеки в Німеччині, де представляє позицію України щодо газових питань», — сказала Ванникова.

«Також не може бути присутнім на засіданні керівництво «Нафтогазу» сьогодні», — додала вона. Засідання перенесено на початок наступного тижня, орієнтовно на вівторок-середу.

Нагадаємо, що засідання РНБО, на якому має бути розглянуто газові угоди, переноситься вже утретє.

Тим часом МЗС України назвало недружнім жестом заяву президента Росії Дмитра Медведєва про те, що Україна має компенсувати збиток європейським країнам, завданий під час «газового конфлікту».

«Це та інші висловлювання глави російської держави суперечать положенням і духу чинного Договору про дружбу, співробітництво й партнерство між Україною та Росією від 1997 року», — йдеться в заяві українського міністерства від 5 лютого 2009 року.

Українська сторона наполягає, що не має жодних двосторонніх юридичних зобов’язань перед країнами ЄС щодо поставок їм російського природного газу, зазначає МЗС. Вся відповідальність за постачання лежить на російській стороні, стверджується в заяві.

МЗС зазначає, що Україна чітко виконувала свої зобов’язання по контрактах і договорах і має намір так робити й надалі.

Напередодні президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що Україна має компенсувати збиток країнам, що постраждали через зрив постачання газу в січні 2009 року. За його словами, той факт, що Україна перейшла на європейські ціни за газ, є достатньою гарантією того, що «ми уникнемо подібних суперечок у майбутньому». Водночас Медведєв сказав, що Росія дуже уважно стежитиме за виконанням договору українською стороною.