Ініціативні педагоги живуть у селі Вільшане Сосницького району. Саме вони стали організаторами кооперативу «Вільшанський», який очолила вчителька Олена Богданьок. Ось як про цих наполегливих жінок під час урочистостей з нагоди запалення блакитного вогника в цьому селі розповідав народний депутат Олег Ляшко:

— Виступав я у Волинці, а ці вчительки приїхали з проханням: «Допоможіть у наше село провести газ!». Іншого разу зустрічався з виборцями Сосниці, а вони знову до мене зі своєю проблемою. Ну як тут не допомогти таким енергійним та завзятим жінкам!

Зазначимо, що вільшанівці мали можливість отримати газ у домівки ще років з 20 тому, адже за кількасот метрів від села пролягав газопровід, проведений до населеного пункту, що постраждав унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

— Уже й труби завезли, все було підготовлено, — розповів сільський голова Володимир Моїк. — Та згодом ситуація різко змінилася і в країні, і в місцевому господарстві. Одне слово, куди ми не писали, нікому до нас не було діла. Отримували регулярно відписки «немає коштів». Тож труби проіржавіли та стали непридатними!

Проте завдяки наполегливості місцевих учителів та енергії народного депутата О. Ляшка «пропаща» проблема все-таки щойно вирішилася: у Вільшане прийшов газ!

І це ще не все.

— Я кожні півроку на своїх «Жигулях» змінював опори, — по-чесному зізнався сільський голова, якому на власному транспорті частенько доводиться їздити до райцентру та в сусідні населені пункти. — Дорога до того була розбита, що навіть водії автобусів відмовлялися їхати у Вільшане по пасажирів!

Нещодавно завдяки народному депутату проведено капітальний ремонт 5 кілометрів асфальтівки від Вільшаного до райцентру. Тож і село відразу погарнішало, і їздити оновленим шляхом стало безпечніше.

Голова Сосницької райради Василь Волошко дуже позитивно оцінив діяльність О. Ляшка у районі, адже за його «кураторства» вже газифіковано 8 сіл.

— Якби у Верховній Раді було більше таких депутатів, то й більше порядку було б у державі, — вважає він.

Не приховували свого захоплення діяльністю політика і місцеві жителі. Особливо їх порадувало те, що вони не тільки вперше побачили у своєму селі народного депутата України, а й змогли з ним поспілкуватися, поділитися наболілим. Селяни, зокрема, повідомили, що з ними не розплатилися за орендовані паї. Помічник політика відразу ж зв’язався з орендарем, з’ясував суть справи (сільгосппідприємство здало зерно державі, а з ним не розплатились). О. Ляшко пообіцяв вирішити і цю проблему, щоб мешканці Вільшаного отримали належні їм гроші.

А ще народний депутат розповідав про кроки уряду Юлії Тимошенко та Верховної Ради стосовно вирішення соціальних проблем та закликав селян вірити в їхню здатність подолати кризові явища.

Сосницький район, Чернігівська область.

На знімку: народний депутат Олег Ляшко запалює блакитний вогник у селі Вільшане.

Фото Сергія ПАВЛЕНКА.