Виборча система потребує змін — з цим погоджуються політики, науковці й пересічні громадяни. Власне, якою буде майбутня виборча система України, й обговорювали учасники «круглого столу» на тему: «Можливі виборчі системи на виборах народних депутатів України». Захід, організований парламентською робочою групою з підготовки проекту Виборчого кодексу спільно з Комітетом з питань державного будівництва й місцевого самоврядування та Інститутом виборчого права, відкрив Голова Верховної Ради Володимир Литвин.

Україні вкрай важливо мати демократичну та прозору виборчу систему, особливо нині, коли держава переживає перехідний етап з однієї системи координат в іншу — загальноцивілізаційну, вважає Володимир Литвин.

За його словами, у разі виникнення проблем у тій чи іншій сфері «з’являється бажання підігнати правову систему до існуючої ситуації». Це, додав він, добре видно на прикладі виборчого законодавства. Адже за часів незалежності Верховна Рада України обиралася шість разів за п’ятьма законами. При цьому тричі змінювалася виборча система, за якою обиралися парламентарії, а до виборчого законодавства вносилися зміни понад два десятки разів.

На думку Голови Верховної Ради, така нестабільність виборчого закону відіграла свою роль у формуванні сьогоднішньої політичної ситуації в країні. «Це відбувалося на тлі зростаючої поляризації суспільства, неспроможності основних політичних сил дійти згоди щодо нормального співіснування та досить низької правової культури багатьох людей», — сказав він. Водночас глава парламенту вважає, що не потрібно драматизувати ситуацію. «Це один із виявів демократії», — констатував він. На підтвердження цих слів В. Литвин нагадав звіти і висновки міжнародних організацій зі спостереження за виборами в Україні, які засвідчили: «Законодавча база в нашій державі забезпечує можливості для проведення демократичних виборів».

Пропорційна система з преференціями, різноманітні підвиди якої давно і успішно застосовують в європейських країнах, — вважає Голова Верховної Ради, — є нормальною для українського суспільства. «Запровадження такої системи наблизить політичні партії до кожного конкретного виборця, примусить працювати їх не лише над формулюванням обіцянок у передвиборних програмах, а й над їх втіленням у життя», — сказав він. Додавши водночас, що «належна реалізація такого закону вимагатиме від органів влади і виборців глибокого порозуміння і відповідальності».

В Україні вже тричі проведено вибори винятково за пропорційним принципом, однак у парламенті досі немає структуризованої політичної системи, наголошували учасники «круглого столу». Про це, зокрема, свідчить кількість поданих законопроектів. В одному випадку авторами законопроекту є представники різних політичних партій, в іншому — від однієї політичної сили подається чотири законопроекти.

У парламенті зареєстровано вісім законопроектів щодо виборів народних депутатів. Учасники зібрання мали змогу ознайомитися з кожним із них.

Більшість учасників зібрання висловилася за необхідність збереження пропорційної системи, бо вона дає змогу сформувати команду. Вирішення потребує, зокрема, проблема зв’язку депутатів із виборцями. На цьому, до речі, наголошують і члени Венеціанської комісії. Крім того, іноземні експерти зазначають і про необхідність запровадження такого елементу, який забезпечив би представлення у парламенті всіх територіальних громад.

Сама дискусія, а також висловлені пропозиції й зауваження допоможуть парламентській робочій групі підготувати такий проект Виборчого кодексу, який сприйме і парламент, і суспільство.

***

Асоціація народних депутатів — всеукраїнська громадська організація, яка об’єднує українських парламентаріїв І—V скликань, — на XІV річних зборах ухвалила звернення до Президента України та Верховної Ради, в якому висловила глибоку тривогу з приводу тяжкої політичної кризи в Україні.

«Ми вважаємо, що одним із основних джерел цієї кризи в умовах парламентсько-президентської форми правління є перманентна внутрішньопарламентська нестабільність і дезорганізація роботи Верховної Ради, що, на жаль, триває практично безперервно після виборів 2006 року і є глибинним наслідком застосування на виборах до парламенту та місцевих рад пропорційної виборчої системи із закритими виборчими списками в єдиному виборчому окрузі», — йдеться у зверненні.

Депутати попередніх скликань наголошують, що чинне виборче законодавство практично позбавило народ України — за Конституцією єдине джерело влади — права обирати своїх представників до Верховної та місцевих рад і наділило керівництво політичних партій усією повнотою виборчих прав — насамперед правом висувати кандидатів, вести агітацію та правом вибору поміж кандидатами. «З інструмента народовладдя парламент перетворюється на біржу егоїстичних вузькопартійних інтересів, — відзначається у зверненні.

Колишні парламентарії нагадують, що про небезпеки сучасної української виборчої системи попереджала Парламентська асамблея Ради Європи під час обговорення ситуації в Україні за терміновою процедурою на другій частині квітневої сесії 2007 року із прийняттям Резолюції «Функціонування демократичних інституцій в Україні». І висловлюють переконання, що хоча вибір виборчої системи є питанням політичної доцільності і є виключно компетенцією Верховної Ради, будь-які наступні вибори (чергові чи дострокові) без кардинальних змін виборчого законодавства ситуацію в країні не виправлять.

Асоціація народних депутатів звертається до Президента та парламенту з проханням докласти усіх зусиль щодо вдосконалення виборчого законодавства з урахуванням таких принципів: свобода, рівне право висування кандидатів для усіх громадян України; пряме голосування за кандидатів; реальна рівність правових можливостей у веденні виборчої кампанії для всіх учасників виборів; унеможливлення зловживань фінансовими, матеріальними, адміністративними та іншими ресурсами.