Об’єднати наших співвітчизників у вивченні власної історії спрямований проект «Україна: історія великого народу». Про це повідомив учора на презентації акції президент всеукраїнського благодійного фонду «Схід—Захід: разом» Володимир Зубанов. Його співавтор у цьому проекті — народний депутат Анатолій Толстоухов з Інститутом стратегічної політики України.

Низка видань, які побачили світ у рамках проекту, проливають світло на найтемніші сторони нашої минувшини. Володимир Зубанов, приміром, поінформував, що Росія нині витрачає чималі кошти, щоб довести: слов’янська культура пішла з Великого Новгорода. Звісно, чужа, хоч і сусідня країна не витрачатиметься на висвітлення історії Київщини, однак і самі українці не надто прагнуть знати її. Яскравою ілюстрацією є столичний пам’ятник Кию, Щеку й Хориву, які належать саме до періоду слов’янської культури, однак архітектори вбрали їх в одяг вікінгів, а це 500 років різниці. У рамках проекту «Україна: історія великого народу» укладено угоду з Національною академією образотворчого мистецтва про проведення конкурсу серед студентів та аспірантів на кращий твір про період раннього слов’янства та заснування Києва. Його підсумки планують підбити до Дня Києва.

Також нині працюють над створенням балету «Легенда про князя Кия». Його мають намір поставити до інавгурації нового Президента України. Однак основний напрям проекту — все-таки видавництво. Уже побачила світ серія історичної літератури. Це багатотомні наукові видання «Україна: хронологія розвитку», «Україна—Європа: хронологія розвитку», «Україна: від Трипілля до сучасності». Є низка й інших напрацювань. До роботи над книжками залучено фахівців з інститутів історії та археології. Єдиною вимогою, яку ставили ініціатори проекту перед ними, наголосив Володимир Зубанов, був абсолютний відхід від політики — лише чиста історія. Тож автори проекту сподіваються, що наступного року, коли вщухне президентська кампанія, можна буде порушувати питання про внесення цих напрацювань у шкільні підручники.