Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович прийняв заступника секретаря Венеціанської комісії Ради Європи «За демократію через право» Томаса Маркерта.

Виборче законодавство в Україні стало головною темою обговорення. Водночас Перший віце-спікер висловив подяку співрозмовникові за позитивну оцінку з боку експертів комісії низки українських законопроектів, що свого часу вивчалися європейськими фахівцями. Це, зокрема, стосується законопроектів «Про судоустрій України», «Про статус суддів», «Про державний реєстр виборців» та «Про парламентську опозицію».

О. Лавринович відзначив важливу роль експертної допомоги Україні з боку Ради Європи у питаннях реформування правової системи української держави і наголосив на необхідності приведення українського виборчого законодавства у відповідність із європейськими стандартами.

Враховуючи українське політичне сьогодення, співрозмовники наголосили на актуальності та своєчасності запровадження в Україні прозорої системи виборів як на місцевому, так і на загальнодержавному рівнях. За словами О. Лавриновича, такою має стати пропорційна система виборів із відкритими списками. Проте Перший віце-спікер висловив сумнів, що «в Україні найближчим часом відбудуться якісь зміни у виборчому законодавстві».

Торкаючись питання виборів суддів в Україні, О. Лавринович наголосив, що найболючішою проблемою в Україні є ситуація з судовою владою. На його переконання, «недосконалі способи призначення суддів, що існують дотепер, дали той результат у судовій системі, який ми маємо сьогодні».

Учасники зустрічі підтвердили обопільну зацікавленість у поглибленні співпраці у форматі «Україна—Рада Європи» і висловили сподівання на плідне продовження робочих контактів українських законодавців та експертів Венеціанської комісії, зокрема безпосередньо в рамках її пленарних засідань.

Перемовини відбулися в рамках перебування делегації Венеціанської комісії Ради Європи в Україні.

Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.