Вечірнє засідання 5 лютого

Після розгляду питання про соціально-економічну ситуацію в Україні, обрання суддів та призначення позачергових місцевих виборів Верховна Рада перейшла до економічних законопроектів. Зокрема, було розглянуто законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо боротьби з контрабандою та порушенням митних правил. Однак більшість народних депутатів не погодилася з «перетворенням митниці на ще один каральний орган».

Далі заступник міністра охорони навколишнього природного середовища Микола Мовчан запропонував на розгляд парламенту проект змін до закону «Про оцінку земель», котрі стосуються встановлення терміну проведення нормативної грошової оцінки земель. За словами доповідача, раніше грошова оцінка сільськогосподарських земельних ділянок проводилася кожні 5—7 років, несільськогосподарських — кожні 10 років. Проте з урахуванням збільшення інвестиції в землю пропонується встановити, щоб оцінка земель населених пунктів проводилася не рідше одного разу на 5—7 років. За ухвалення цього законопроекту в цілому висловилося 329 народних депутатів.

Так само в цілому 346 голосами було ухвалено законопроект про внесення змін до закону «Про зерно та ринок зерна в Україні». Під час обговорення заступник міністра аграрної політики Ярослав Гадзало повідомив, що запропонованими змінами закон «Про зерно та ринок зерна в Україні» приводиться у відповідність до закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності». Зокрема, цим документом конкретизується процедура видачі сертифіката відповідності послуг зі зберігання зерна та продуктів його переробки, а також сертифіката якості зерна та продуктів його переробки. Одночасно визначаються підстави для відмови у видачі зазначених сертифікатів або їх анулювання.