Ранкове засідання 6 лютого

Учора Верховна Рада заслухала, однак не затвердила, попередній звіт тимчасової слідчої комісії з питань розслідування стану функціонування газотранспортної системи України та забезпечення газом споживачів у 2008—2009 роках. І якщо із беззаперечним фактом — Україна не крала російський газ — погодилися всі представники комісії, то стосовно питань: хто винен і нагрів руки у газовому конфлікті — думки парламентаріїв різнилися. А навколо попереднього звіту, який напередодні не підтримали 6 із 11 членів ТСК, довго дискутували народні депутати.

Саме українська сторона винна у зриві переговорного процесу з Росією стосовно поставок і транзиту російського газу наприкінці 2008 року, заявила голова тимчасової слідчої комісії Інна Богословська. «Фактами доведено, що це була скоординована діяльність зі зриву контракту і провокації газового конфлікту українською стороною... І ми вимагатимемо від Генпрокуратури порушення кримінальних справ», — заявила вона. Крім того, за її словами, конфлікт був спровокований навмисне, оскільки «вищі посадовці держави на початку року зникли».

Народний депутат звинуватила керівництво уряду і НАК «Нафтогаз» у зраді національних інтересів у результаті підписання газових угод. «Це підтверджується документально — листом «Нафтогазу» про те, що Україна відмовляється від транзиту, позовом Мінпалив-енерго до суду про анулювання договору на транзит і забороною українського суду на транспортування російського газу», — додала глава ТСК. А прем’єр України, на її переконання, не мала юридичного права одноосібно підписувати директиву щодо газових угод.

Крім того, наголосила голова ТСК, ті збитки, які завдані Україні, Росії, Європі зривом газотранспортних контрактів (а це мільярди), наші громадяни виплачуватимуть з власної кишені. Водночас не зрозуміла і транзитна ставка, яка, на переконання Інни Богословської, у наступному році не матиме і «приблизно ринкової ціни».

Щоправда, заявила вона, є позитив: не підтверджується факт крадіжки газу.

І. Богословська також пообіцяла: її комісія працюватиме доти, доки «перші наручники не будуть надягнуті на винні руки».

Водночас заступник голови ТСК Олександр Гудима (БЮТ) спростував майже всі заяви І. Богословської і додав: комісія не ухвалювала тексту звіту, а оприлюднена інформація — позиція Партії регіонів. Він наголосив: українська сторона діяла професіонально і порятувала не лише ГТС, а й економіку України. А члени комісії хотіли, щоб у матеріалах комісії було зафіксовано: як вплинуло фінансове становище «Нафтогазу» напередодні переговорів з «Газпромом» і «хто спричинився до такого жахливого фінансового становища».

«Ми хотіли б також, щоб у попередньому звіті була виписана політична роль так званої групи Льовочкіна, Фірташа і Бойка у зриві переговорів, про що сказав глава «Газпрому» Міллер. Адже він сказав, хто є справжній винуватець зриву переговорів», — заявив О. Гудима.

Великим лобістом інтересів «Росукренерго», за його словами, є Партія регіонів, а дахом для компанії є, «на жаль, Служба безпеки України».

«Перший заступник голови СБУ в своєму листі голові «Нафтогазу» Дубині пропонує забезпечити явку до СБУ відповідальних осіб компанії, які готували документи щодо оформлення розмитнення українського газу, який «Газпром» передав «Нафтогазу», — повідомив народний обранець і додав: «Прошу вважати мою інформацію запитом не знаю до кого, бо голови СБУ в нас немає».

Під час обговорення бютівці і «нунсівці» підтримали виступ О. Гудими, а оприлюднений головою ТСК звіт охарактеризували як захист інтересів Росії. «Нам завдано великої шкоди. Треба оцінити акцію Москви з припинення постачання газу до Європи. Бо це «енергетична агресія», — переконаний І. Заєць («НУ—НС») і закликав опозицію і коаліцію продемонструвати єдність. В свою чергу, регіонали запевняли, що звіт — об’єктивний. А вину «Росукренерго» ще не доведено. Водночас Михайло Чечетов вимагав пояснення, чому при заявленій середньорічній ціні 228 доларів за 1 тис. кубометрів газу, українські підприємства платять 500? «У чию кишеню йдуть 300 доларів?» — запитував народний обранець і просив також врахувати це у висновках ТСК.

Врешті Голова Верховної Ради закликав парламентаріїв з обох сторін відмовитися від політики і не звинувачувати один одного. «Цілком очевидно, для того, щоб дійти порозуміння, комісії треба провести детальну неполітизовану роботу», — зазначив він і нагадав, що до 13 березня ТСК має завершити свій звіт.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.