Систематичне нехтування з боку КМДА указів Президента України та послідовне прийняття низки протиправних розпоряджень, якими від 2 до 10 разів підвищується вартість комунальних послуг для підприємств міста Києва, свідчать про правовий нігілізм та свідоме зловживання владою керівництва Київської міської державної адміністрації. Таку думку висловив президент Українського союзу промисловців і підприємців, народний депутат України Анатолій Кінах у листі до Президента України. Лідер промисловців і підприємців просить Президента України доручити Генеральній прокуратурі України проведення перевірки фактів зловживання КМДА владою при встановленні тарифів на комунальні послуги в місті Києві протягом жовтня 2008-го — січня 2009 року.

Уже декілька місяців поспіль Київська міська державна адміністрація систематично намагається необґрунтовано підвищити тарифи на комунальні послуги для юридичних осіб міста Києва. За останні три місяці 2008 року КМДА тричі підвищувала тарифи на комунальні послуги розпорядженнями від 30 жовтня 2008 року №1487, №1488, №1489; від 27 листопада 2008 року №1661, №1662, №1663 та від 25 грудня 2008 року №1780, №1780/1 та №1792. Ці розпорядження, на думку президента УСПП Анатолія Кінаха, є не чим іншим, як знущанням над здоровим глуздом з боку київської влади, яка в умовах загострення ситуації у фінансово-економічній сфері, супроводжуваної зростанням витрат суб’єктів господарювання, спричинює своєю протиправною діяльністю до звільнення трудових колективів столичних підприємств, зниження рівня соціального забезпечення громадян, підвищення вартості товарів та послуг, навіть до знищення окремих галузей господарства міста Києва. Тому всі названі розпорядження КМДА належним чином були оскаржені Українським союзом промисловців і підприємців у порядку, визначеному чинним законодавством України. Показово, що позиція УСПП, спрямована на захист промислово-підприємницької громади Києва від чиновницького суб’єктивізму і свавілля, була беззастережно підтримана АМКУ та Держкомпідприємництва.

Дослухався до думки промисловців і сам глава української держави. Так, указами Президента України від 20 листопада 2008 року №1058, від 24 грудня 2008 року №1199/2008 та від 12 січня 2009 року №10/2009, прийнятими за наслідками численних звернень підприємств, галузевих організацій та об’єднань підприємців, органів державної влади, було скасовано дію всіх незаконних розпоряджень Київської міської державної адміністрації. У зазначених указах Президента йшлося про те, що всупереч конституційним принципам законності та принципу верховенства права розпорядження КМДА щодо встановлення цін та тарифів на житлово-комунальні послуги видано з перевищенням повноважень, оскільки Законом України «Про житлово-комунальні послуги» на Київську міську державну адміністрацію України покладено лише повноваження зі здійснення взаємодії з органами місцевого самоврядування з питань надання житлово-комунальних послуг та регулювання цін/тарифів, контролю цін/тарифів на житлово-комунальні послуги, моніторингу стану розрахунків за них.

Проте в обхід законодавства України та на догоду бізнесовим амбіціям київського голови Леоніда Чернівецького КМДА продовжує приймати незаконні «тарифні розпорядження», посилюючи фіскальне навантаження на промислово-підприємницький сектор столичної економіки. Зокрема, все ще залишається чинним розпорядження КМДА від 25 грудня 2008 року №1780 та 1780/1 «Про затвердження тарифів на теплову енергію, встановлення та погодження тарифів на комунальні послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води для бюджетних установ та інших споживачів».

Як інформує президент УСПП, на підставі цього розпорядження ситуація у столиці склалася така, що нині мають місце численні факти грубого втручання працівників підприємств житлово-комунального господарства в господарську діяльність підприємств міста Києва. За підтримки чиновників КМДА столичні комунальники сьогодні намагаються заборонити підприємствам, незгодним з новими комунальними тарифами міської влади, користуватися власними котельнями та комунікаціями. «Листи щастя» від КМДА з вимогами про сплату комунальних послуг за новими тарифами та погрозами щодо припинення надання відповідних послуг ЖКГ надходять столичним підприємствам кожного тижня. Зокрема, за інформацією, наданою УСПП готелем «Турист», 2 лютого 2009 року працівники КП «Київводоканал» та «Дартеплоцентраль» з’явилися на території готелю і вчинили спроби перекрити його водо- та теплопостачання, мотивуючи свої дії наявністю так званої «заборгованості» готелю «Турист» зі сплати за послуги ЖКГ.

У зв’язку з цим президент УСПП, народний депутат України Анатолій Кінах звернувся до глави держави з листом, в якому висловив прохання скасувати розпорядження КМДА від 25 грудня 2008 року №1780 та №1780/1, від 16 січня 2009 року №33 стосовно встановлення комунальних тарифів для окремих груп суб’єктів господарювання. Також лідер промисловців і підприємців просить Президента України доручити Генеральній прокуратурі України проведення перевірки фактів зловживання КМДА владою при встановленні тарифів на комунальні послуги в місті Києві протягом жовтня 2008-го — січня 2009 року.

«Статтями 12 та 42 Конституції України проголошено гарантії захисту прав усіх суб’єктів права власності і господарювання, конкуренції в підприємницькій діяльності, гарантії прав споживачів. Ми будемо жорстко відстоювати права столичної громади та промисловців і підприємців, що в умовах економічної кризи несуть увесь тягар економічної кризи на собі. Їхніми зусиллями та щоденною працею сьогодні забезпечується розвиток столичної економіки, створення робочих місць, поповнення столичного бюджету. Тому ми не дозволимо бюрократам знищувати промислово-підприємницький сектор Києва», — підкреслив Анатолій Кінах.