14 січня 1989 року в газеті «Радянська Волинь» (тепер «Волинь-нова») з’явився перший прогноз журналіста з Луцька Володимира Лиса. Сьогодні ми пропонуємо читачам «Голосу України» дізнатися, яким він бачить 2009 рік.

Цьогорічний самодіяльний прогноз (діє, нагадаємо ще раз, у радіусі щонайбільше 150 кілометрів) я вирішив проілюструвати вже не японською поезією, а рядками лише одного українського поета. Зате якого! Богдана Ігоря Антонича, сторіччя від дня народження якого виповнюється саме цього року і котрого справедливо називають одним із трьох геніальних українських поетів XX століття.

Лютий

Накрита неба бурим дахом,

мов бронза, ніч тьмяніє й стигне.

Як вбиті в ніч горючі цвяхи,

холонуть зорі в сині криги.

Ці поетові слова цілком можна віднести до цьогорічного останнього зимового місяця. Після послаблення морозів наприкінці січня, яке крилом короткочасної відлиги може зачепити і лютий, знову прийде похолодання. Далі — зимова і прохолодно зимова погода, сніг, а під час кількох днів десь на межі першої і другої декад, можливо, й з дощем. Холодна погода очікується наприкінці другої і впродовж всієї третьої декади.

Березень

Віє вітер, віє буйний, віє за горою,

Мороз ходить, мороз бродить, ані руш з весною.

А ці рядки із Антоничевої «Коломийки про весну», вважаймо, можна поставити епіграфом до цьогорічного березня. Його початок, як засвідчило 28 грудня, має бути доволі холодним і морозним. А ось середина місяця — зі снігопадами, можливо, хуртовиною, що потім завершиться снігом з дощем. Потепління — справді весняне —— обіцяє прийти лише у третій декаді. Зауважимо, що відразу три березневі свята слугували в народі своєрідним прогностиком-передбачником. За Явдохою (14 березня) визначали, яким буде літо, на Сорок святих (22 березня) мали прилетіти з вирію перші птахи, а якийсь із них — і покласти першу галузку під майбутнє гніздо. На Теплого Олексія (30 березня) вперше вилітали із вулика бджоли, і це мало свідчити про майбутню теплу весну.

Квітень

А вона надалі таки має бути справді теплою, і це засвідчить уже початок квітня. Теплою і сонячною має бути майже вся перша декада і навіть початок другої. Після похолодання з дощами в середині місяця має знову прийти потепління, що триватиме аж до кінця. А якщо врахувати, що на цей місяць припадає і Благовіщення, і Вербна неділя, і найвеличніше християнське свято —Великдень, то не одному з нас незалежно від віку, можливо, захочеться повторити вслід за паном Богданом Ігорем:

Горять скрипки в весільній брамі,

на ній стобарвний прапор дня.

Іду в захопленні й нестямі,

весни розспіваної князь.

Травень

Кому не відомі чи не найзнаменитіші Антоничеві також весняні рядки:

Антонич був хрущем і жив колись на вишнях,

на вишнях тих, що їх оспівував Шевченко.

Судячи з прогностика, цьогоріч хрущі над вишневим цвітом (де ще збереглися вишні) загудуть доволі рано. Але теплий початок травня має змінитися невеликим похолоданням і двома серіями дощів. Потепління аж до літньої погоди має зіпсувати дощово-прохолодний кінець місяця і весни.

Червень

Незважаючи на те, що перша декада першого літнього місяця має бути ще відносно прохолодною і з набурмосеним небом, літо уже не зупинити. Тим більше, що на його початок припадають ще одні великі дні, про які також чудово написано в Антонича:

Сьогодні є Зелені Свята, зелена вже трава.

Моя душа була розп’ята, сьогодні знов жива.

У другій декаді червня, за прогнозом, має прийти стабільне сонце і щораз відчутніше тепло. Сонячна погода у червні з невеликою перервою очікується майже аж до останніх червневих днів, коли вона трохи зіпсується.

Липень

Наповнений сонцем буде місяць, який прийнято називати вершиною літа. Майже повністю перші дві декади, принаймні перші два тижні цього місяця повинні бути теплими і справді сонячними, навіть спекотними. Про що й поезія:

Лисніє липовий, липневий липець,

липучий і лискучий в білім збанку.

В нім розтопились зорі на світанку

і пахощі левад, квітчастих китиць.

А дощі впадуть на левади, луги і поля, за прогнозом, уже в другій половині другої декади (десь після 15 липня), до того ж доволі відчутні. Погода на деякий час погіршиться, після перерви знову пройде дощ, але знову ж таки випогодиться в другій половині третьої липневої декади.

Серпень

Втомившись жаром, день

обличчя сонця вклав в дві хмари, як в долоні...

І справді, після спеки перших днів останнього літнього місяця обличчя сонця закриють хмари і проллються дощі, найімовірніше у другій серпневій п’ятиденці. Після сонячної перерви — хвиля дощу, а тоді тепло із Днем незалежності включно. Та погода має зіпсуватися вже в останні п’ять днів серпня і літа в цілому.

Вересень

Як справжній український поет, до того ж із Західної України, Антонич не міг не написати вірша із нашою рідною назвою «Копання картопель». А в нім така знайома всім картина:

Поволі, поволі по сивім полі

дими кружляють на вільній волі...

А в місяці, що таки вже започатковує осінь, для копання другого українського хліба — картоплі — обіцяють бути сприятливими перші два тижні — ціла золота половина місяця, за винятком хіба що двох днів на його початку. Має зіпсуватися погода уже в другій половині, а доволі кепською, із дощами і похолоданням прогнозується майже вся третя десятиденка.

Жовтень

Осінь переїхала по полі возом золотим.

Понад кучугури кучерява мряка — срібний дим

Ці рядки, наповнені осіннім димом, на який схожі тумани в середині осені, стосуватимуться насправді скоріш другої половини жовтня. А початок цього місяця (на 5 жовтня якраз і припадає ювілей Поета) має бути вслід за кінцівкою вересня також холодним, дощовим. На початку другої декади або наприкінці першої на якийсь час має випогодитися, а потім погода знову зіпсується. Третя жовтнева декада, за винятком, мабуть, початку, погідніша. На тиждень повернеться і золота осінь.

Листопад

Відносно теплим має бути й перший тиждень листопада, і навіть на Дмитра (8 листопада). А ось після нього —холодні дощі й те, що так поетично зобразив той же Антонич:

Вітер жовтий лист

З дерев змітає помелом, в гущині сухе гілля

гуркоче мідяний псалом.

Білі квіти впали — заповідь майбутніх січнів;

перший раз тоді поцілувала землю вічність.

Ризикну сказати, що між снігом, який цього разу має випасти перед Михайлом (21 листопада), і груднем, буде ще невелика осіння перерва.

Грудень

Цьогорічний грудень повинен бути наче перевернутим до минулорічного. Тобто перша його половина доволі прохолодна і морозна із поліпшенням погоди в середині останнього місяця року. А ось перед роком новим має прийти, хоч, можливо, й короткочасна, відлига, яка повинна почати стирати перший килим зими. Але саме в грудні до дітей з подарунками приходить Святий Миколай, котрий мовби закликає і наближає Новорічні й Різдвяні свята, той час, про який Богдан Ігор Антонич сказав у вірші «Коляда».

Тешуть теслі з срібла сани,

стелиться сніжиста путь.

На тих санях в синь незнану

Дитя Боже повезуть.

Підготував Микола ЯКИМЕНКО.