За постанову про відповідальність Кабінету Міністрів за соціально-економічну ситуацію в країні проголосували 203 народні обранці

Ранкове засідання 5 лютого

Розпочинаючи свій виступ, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко висловила сподівання, що це дуже потрібне обговорення стане основою не для протистояння, а для консолідації зусиль усіх політичних сил країни. Далі прем’єр наголосила, що нинішня непроста економічна ситуація — це логічний наслідок світової фінансової кризи, підсиленої непрофесійними діями Національного банку. Отож для швидшого виходу з рецесії насамперед потрібно ліквідувати «тромб», що є у банківській системі України. Водночас глава уряду наголосила, що хоч з кінця минулого року в Україні розпочалася рецесія, проте у 2009 році очікується зростання валового внутрішнього продукту на рівні 0,4 відсотка.

Торкнувшись теми інфляційних процесів, Ю. Тимошенко зазначила, що уряду вдається тримати інфляцію на контрольованому рівні. І головна проблема тут — у катастрофічному падінні курсу гривні. Тож, на думку прем’єра, якщо й далі курс гривні перебуватиме на нинішньому рівні, то це, безперечно, вплине й на інфляційні процеси, оскільки здорожчають товари, які завозяться за імпортом.

Прем’єр повідомила, що навіть у цій надзвичайно складній ситуації уряд запланував приріст доходів зведеного бюджету на 2009 рік на 3,4 відсотка або на 10 млрд. грн. Дефіцит бюджету 2009 року заплановано на рівні 2,96 відсотка, що не вище рівня інших країн, зокрема, в Німеччині він становить 3 відсотки, в США — більше трьох відсотків, у Латвії — 4 відсотки. Також глава уряду не поділяє страхів стосовно розміру державного боргу країни, який становить 11 відсотків від ВВП. «У багатьох країнах розмір державного боргу сягає 60—70 відсотків, тому в нас є можливість запозичати кошти і стабільно розраховуватися за кредитами», — сказала вона. Окрім того, прем’єр категорично спростувала інформацію Президента про те, що у січні 2009 року недовиконано бюджет. «Ми виконали його на 101 відсоток, а це означає, що понад план зібрано 117 млн. грн.», — запевнила вона. У тому числі збір податків виконано на 105 відсотків, зокрема, надходження з податку на додану вартість перевиконано на 11 відсотків, акцизного збору — на 8 відсотків, податку на прибуток — на 4 відсотки. А новому керівництву митниці лише за чотири дні вдалося виконати прогнозні доходи на 106 відсотків. Відтак, Ю. Тимошенко запевнила, що — як результат повного виконання бюджету — повністю виплачено всі зарплати бюджетникам та перераховано всі дотації регіонам. Також глава уряду дала відповідь на, з її точки зору, неправдиві заяви стосовно наповнення Пенсійного фонду. «Планові надходження до Пенсійного фонду перевиконано на 27 відсотків, тому пенсії виплачуються всім і вчасно», — сказала вона.

Стосовно подальших кроків з подолання кризи, то Ю. Тимошенко зазначила, що в країні вже створено стабілізаційний фонд у розмірі 21 млрд. грн., кошти якого буде спрямовано на фінансування проектів інфраструктурного розвитку, переозброєння армії, проекти з енергозбереження тощо. Окрім того, уряд визначив чотири фундаментальні напрями, яким плановано приділити якнайбільшу увагу.

Насамкінець Юлія Тимошенко визнала, що Україні і кожному її громадянинові ніколи не було так важко, як сьогодні, а тому потрібно припинити розбрат та робити спільні кроки з подолання кризи.

Водночас прем’єр зазначила: якщо відставка уряду не буде підтримана, то наступного тижня йтиметься про ротацію деяких членів уряду, щоб це був уряд однодумців.

Після завершення обговорення Голова Верховної Ради Володимир Литвин зауважив, що в процесі боротьби за владу у багатьох є нестримне бажання зруйнувати те, що тримає країну на поверхні. «На жаль, обговорення питання про соціально-економічну ситуацію в країні звелося до взаємних обвинувачень», — сказав він. Причому в цих складних умовах є бажання прийняти спрощені рішення. У зв’язку з цим він зазначив, що коли під час французької революції Дантона везли на страту, то він, проїжджаючи мимо Робесп’єра, сказав: «Робесп’єре, я тебе чекаю». Всім відомо, що сталося з Робесп’єром — його стратили без вироку суду. Відтак глава парламенту запропонував не шукати спрощених рішень, а натомість створити тимчасову спеціальну комісію з підготовки засад внутрішньої та зовнішньої політики України. Окрім того, Кабінет Міністрів має до 15 лютого визначити напрями законодавчої підтримки антикризових заходів та внести відповідні законодавчі пропозиції до Верховної Ради. Так само, оскільки останнім часом лунає чимало критики стосовно держбюджету на 2009 рік, потрібно запропонувати Президенту та уряду внести до Верховної Ради узгоджений проект змін до цього документа. А вже парламент має його доопрацювати за участі представників органів місцевого самоврядування. В. Литвин також висловився за ухвалення рішення, яке зобов’язувало б комітети до невідкладного опрацювання та внесення на розгляд парламенту законопроектів, спрямованих на подолання фінансово-економічної кризи. На його думку, парламент має запровадити щомісячний розгляд стану справ у відповідних сферах життєдіяльності держави та проаналізувати виконання органами влади доручень Верховної Ради, що містяться в законах і постановах. «Ось зараз біля Нацбанку зібралися люди, які вимагають виконання законів, і Верховна Рад не може не реагувати», — сказав він. У цьому контексті важливо впродовж лютого-червня 2009 року заслухати на пленарних засіданнях звіти посадових осіб, які призначаються на посаду Верховною Радою або стосовно яких парламент надає свою згоду на призначення.

Виголосивши свої пропозиції, В. Литвин запропонував перед голосуванням оголосити півгодинну перерву для того, щоб народні депутати письмово зареєструвалися біля столів реєстрації. А потім відбулося голосування за проекти постанов.

Під час ранкового засідання присягу народного депутата склав Геннадій Самохвалов (Партія Регіонів).

Фото Олександра КЛИМЕНКА.