Вуокаті (Фінляндія). Чемпіонат світу-2009 із зимових видів спорту серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату та вадами зору. Участь брали представники 20 країн. Збірна України протягом шести днів завоювала 22 медалі(!) — 6 золотих, 8 срібних і 8 бронзових і посіла друге командне місце. Перше дісталося росіянам, третє — норвежцям.

Нагороди здобували: Юрковська Олена, ураження опорно-рухового апарату (Київська обл.) — золота медаль у перегонах переслідування на дистанції 3 км, «золото» на довгій дистанції 10 км з біатлону, «золото» в спринті, «срібло» у лижних перегонах, класичний стиль на дистанції 10 км, «срібло» на дистанції 5 км вільним стилем.

Хижняк Сергій, ураження опорно-рухового апарату (Чернігівська обл.) — «золото» у перегонах переслідування на дистанції 3 км, «срібло» на довгій дистанції 12,5 км з біатлону.

Батенкова Юлія, ураження опорно-рухового апарату (Волинська обл.) — золота нагорода у лижних перегонах, класичний стиль на дистанції 15 км, срібна медаль на дистанції 5 км вільним стилем, «бронза» у спринті.

Кононова Олександра, ураження опорно-рухового апарату (Київ) — перше місце на довгій дистанції 12,5 км з біатлону, друге місце у спринті.

Павленко Людмила, ураження опорно-рухового апарату (Харківська обл.) — «срібло» у перегонах переслідування на дистанції 3 км, «бронза» у лижних перегонах, класичний стиль на дистанції 10 км, «бронза» на дистанції 5 км вільним стилем , «бронза» на довгій дистанції 10 км з біатлону.

Лук’яненко Віталій, вади зору (Харківська обл.) — срібна нагорода у перегонах переслідування на дистанції 3 км, бронзова — на довгій дистанції 12,5 з біатлону.

Тимощенко Тетяна, ураження опорно-рухового апарату (Чернігівська обл.) — третє місце в перегонах переслідування на 3 км.

Костюк Юрій, ураження опорно-рухового апарату (Волинська обл.) — «бронза» у перегонах переслідування на 3 км.

Наша параолімпійська жіноча збірна у складі спортсменок-параолімпійок Юрковської, Кононової та Батенкової в естафеті стала другою (після росіянок). А чоловіча трійка у складі параолімпійців Костюка, Вовчинського та Лук’яненка в естафеті стала третьою (після росіян та норвежців).

Чемпіонат світу у Вуокаті був основним ліцензійним етапом у процесі підготовки до Х зимових Параолімпійських ігор, котрі відбудуться з 2 по 12 березня 2010 року у Ванкувері (Канада), він показав наші сильні сторони, розкривши і широке поле для подальшої інтенсивної роботи.

Наталя ГАРАЧ (прес-служба НКСІУ).