«Від серця до серця. Волинь у поштовій листівці початку ХХ століття» — цей альбом-каталог нещодавно побачив світ у луцькому видавництві «Ініціал».

Подібних видань Україна ще не знала. В альбомі-каталозі зібрано майже 500 поштових листівок, які стосуються минувшини лише однієї області. Це стало можливим завдяки праці колекціонерів-філокартистів Миколи Дзея з Любомля і Віктора Літевчука з Луцька, головного інспектора зі зв’язків з громадськістю Ягодинської митниці Світлани Федонюк та колишнього начальника цієї митниці Віталія Кучмана.

Майже всі ці листівки волинський читач бачить вперше. Їм 70—110 років. Давно закінчилася Перша світова війна, а на цих фотокартках марширує волинським селом підрозділ австрійських військ, ремонтують зруйнований залізничний міст через Турію, а вулицями Ковеля йдуть російські військовополонені.

На більшості листівок — картинки побуту. Тут немає окопів, бійців, що йдуть в атаку. Зате багато облич — навіть на тих фотокартках, де домінують будівлі й вулиці. Обличчя ніби оживляють пейзаж. Цю традицію — фотографувати споруди разом з людьми — тепер часто забувають. На жаль. Бо храми не міняються століттями, а ось їх прихожани стають іншими.

Зворушують листівки серій «Українські типи на Волині», «Волинські види і типи», видрукувані 1917 року у видавництві Г. Гануляка (Львів), коли частина Волині була окупована австрійцями. Це не батальні картини, а просто миті життя прифронтового краю. На одній листівці — хрестини в сільській хаті. На столі — скатертина, скромний почастунок. Сидять жінки в хустках, на руках однієї — немовля, поруч — кілька військових, ймовірно, українських січових стрільців.

Не менш цікаві обличчя волинських молодиць, дівчат і парубків на листівках серії «Українські типи і краєвиди» (видавництво Гануляка, 1924). Альбом дає змогу бачити вулиці й будинки Луцька, Ковеля, Володимир-Волинського, Любомля, інших міст та сіл Волині такими, які вони були в 1900—1939 роках. На жаль, чимало будівель залишилися лише на цих листівках. Зокрема, споруджуваний у міжвоєнний час костел у Ковелі, який мав стати одним з найкрасивіших в Європі. Тепер на його місці стадіон «Верес». Старий вокзал і центральні вулиці міста залізничників над Турією, вщент знищені німцями в роки Другої світової війни. Караїмська божниця в Луцьку, спалена півстоліття в тому...

Цінність книги й у тім, що вона подає історію поштової листівки, друкує каталог старих листівок Волині (усього 998). Понад половина їх не потрапили до альбому і ще розшукуються філокартистами. Тож є надія, що згодом ми побачимо і друге, доповнене, видання.

— Поштові листівки — немов квитки у минуле, дарують можливість здійснити подорож у часі, — вважає одна із авторів книги Світлана Федонюк. — Уже понад століття вони передають через роки і відстані вісточки від серця до серця.

Волинська область.

Фото автора.