Спільно із Держкомітетом архівів України, Українським інститутом національної пам’яті, МВС України та іншими установами Служба безпеки України бере участь у реалізації міжвідомчого архівно-пошукового проекту «Український мартиролог ХХ століття». Проект передбачає створення централізованого автоматизованого обліку громадян України, репресованих з політичних мотивів.

У рамках цього проекту співробітники управління СБУ в Луганській області вже обробили майже двадцять тисяч справ. Йдеться в основному про кримінальні справи 1930-х років, коли політичні репресії були особливо масовими. Як повідомляє прес-служба обласного управління СБУ, за деякими кримінальними справами, що зберігаються у відомчому архіві, проходили по декілька десятків осіб. Важливим етапом розсекречення архівних матеріалів, що стосуються політичних репресій тоталітарного періоду, є аналіз і обробка фондів часів репресій, котрі зберігаються в Галузевому державному архіві й архівах регіональних органів СБУ. Наприклад, у справі про «контрреволюційну організацію», нібито викриту в Луганську та інших містах регіону, проходило 66 «ворогів народу». В іншому випадку йшлося про антирадянську діяльність «релігійно-монархістської організації», що нараховувала 33 фігуранти. У 1980-ті роки цих безвинно засуджених людей реабілітували.

Реабілітація жертв політичних репресій ведеться уже не один рік. На початку 1990-х років переглянуто й передано в обласний державний архів майже 13 тисяч справ стосовно осіб, засуджених у 1930-ті роки несудовими органами. У результаті реабілітовано більш як 30 тисяч громадян України, уродженців і мешканців Луганської області, які стали жертвами сталінізму.

Узагальнення і аналіз матеріалів, відправлених до Галузевого державного архіву СБУ, дадуть змогу уточнити кількість потерпілих від тоталітарних репресій в Україні з 1927 по 1990 роки. Сьогодні дослідники називають уже більш як мільйон жертв. Крім того, увічнять пам’ять погублених душ, а також буде максимально спрощено доступ усіх громадян до архівних документів радянських органів державної безпеки та їхніх електронних копій.