У Міністерстві освіти і науки розглянуто статтю прес-служби ГРОНУ «Збережімо професійно-технічну освіту» («Голос України» за 10.10.2008)

У 2009 році передбачається передача окремих повноважень обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям щодо функцій з управління ПТНЗ, підпорядкованих МОН. Це передбачено чинним законодавством.

Крім того, за поданнями регіональних управлінь освіти і науки, міністерством визначено мережу закладів, що здійснюють підготовку робітничих кадрів для потреб економіки всієї країни та мають загальнодержавне значення. Вони фінансуватимуться через МОНУ.

Звертаємо увагу, що зміни, які стосуються управління майном ПТНЗ, не вносились. Тому воно залишається державною власністю і перебуває у користуванні закладів.

Яскравим прикладом належного функціонування училищ, фінансування яких здійснюється з місцевих бюджетов, є ПТНЗ Автономної Республіки Крим. Протягом 17 років у їхній діяльності відсутні негативні тенденції.

Досвід передачі фінансування професійно-технічних навчальних закладів на місцеві бюджети торік на прикладі експерименту у Львівській, Харківській областях та місті Києві свідчить про певні позитивні зрушення.

Ефективність експерименту полягає у забезпеченні підвищення кваліфікації педагогічних працівників системи, поліпшенні матеріально-технічної бази, проведенні капітальних ремонтів, здійсненні повних розрахунків за спожиті комунальні послуги та енергоносії.

У Києві значно зросли витрати на харчування учнів, придбання обладнання, капітальний ремонт.

Так, аналіз діяльності закладів професійно-технічної освіти у 2007 році в Харківській області свідчить, що навчальні заклади фінансувалися лише за видатками споживання, оскільки заклади, їх будівлі, майно, обладнання та устаткування є державною власністю.

Стосовно виконання вимог статті 57 Закону України «Про освіту», зокрема, щодо встановлення середніх посадових окладів педагогічним працівникам на рівні, не нижчому від середньої заробітної плати працівників промисловості, зазначаємо, що оплата їхньої праці має здійснюватись у межах бюджетних призначень. Підвищення окладів без реального фінансового забезпечення може призвести до зростання заборгованості із заробітної плати, скорочення чисельності працівників і лише поглибить соціальне напруження в колективах.

Керівникам закладів надано право встановлювати в межах фонду заробітної плати надбавки у розмірі до 50 відсотків посадового окладу, надавати матеріальну допомогу та преміювати працівників відповідно до затвердженого порядку.

Стосовно пропозиції пенсійного забезпечення педагогів на рівні 80—90 відсотків зарплати інформуємо, що МОНУ підтримало групу народних депутатів та погодило проект закону України «Про внесення змін до Закону України «Про освіту» (щодо пенсійного забезпечення та оплати праці педагогічних працівників)». Передбачено поетапне введення пенсії педагогічним працівникам до 80 відсотків.

Крім того, уряд прийняв рішення щодо збільшення розмірів заробітної плати, пенсійного чи стипендіального забезпечення, які стосуватимуться усіх типів навчальних закладів незалежно від форм власності та підпорядкування.

Тимофій ДЕСЯТОВ,директор департаменту професійно-технічної освіти.