Міністерство юстиції розпочало судовий процес про заборону Комуністичної партії України у зв’язку з порушенням цією політичною силою цілої низки положень Закону «Про політичні партії». Про це під час брифінгу повідомив міністр юстиції Павло Петренко.

«За результатами аналізу величезної кількості доказової бази, яка була надана правоохоронними органами Міністерству юстиції стосовно протизаконних дій з боку політичної партії Комуністичної партії України, мною сьогодні було підписано і подано позов про ліквідацію Комуністичної партії України», — сказав міністр.

За його словами, доказова база зареєстрованого в Окружному адміністративному суді Києва позову складається із понад 120 аркушів письмових доказів та долучених відеоматеріалів.

Міністр пояснив, що судовий процес розпочато на підставі порушень КПУ положень Закону «Про політичні партії» в частині антиконституційної діяльності, підтримки сепаратистів і терористів на сході України, підтримки представниками та керівництвом КПУ військової агресії і захоплення Криму Російською Федерацією, закликів до зміни територіальної цілісності і конституційного ладу України, організації проведення сепаратистських мітингів, фінансування забезпечення матеріально-технічною базою, в тому числі і зброєю, терористичних організацій на сході України, підтримки псевдореферендумів так званих республік у Луганській та Донецькій областях, активної участі як керівників, так і представників партії у воєнних діях проти Збройних Сил України на території Луганської і Донецької областей.

«Усі ці факти були зафіксовані Службою безпеки України, органами прокуратури у рамках низки кримінальних справ, які порушені й розслідуються за статтями: порушення територіальної цілісності та конституційного ладу в Україні, терористична діяльність і сепаратистські злочини. Вся ця доказова база долучена до позову, і позов повинен бути розглянутий Окружним адміністративним судом міста Києва. Ми переконані, що з такою доказовою базою наша позиція дуже сильна юридично, і ця політична сила повинна бути ліквідована», — наголосив П. Петренко.

Внесення Міністерством юстиції позову щодо заборони діяльності Комуністичної партії в Україні привітав Голова Верховної Ради Олександр Турчинов. «У новій Україні не повинно залишитись політичних сил, які ненавидять власний народ, підтримують окупантів та працюють на знищення своєї країни», — наводить слова О. Турчинова прес-служба Верховної Ради. Глава парламенту також подякував Міністерству юстиції за виконання доручення, яке він поставив 18 травня під час пам’ятних заходів у Биківні. Нагадаємо, що під час вшанування пам’яті жертв політичних репресій у Національному заповіднику «Биківнянські могили», в. о. Президента О. Турчинов повідомив про своє доручення Міністерству юстиції підготувати позов до суду щодо заборони Комуністичної партії на підставі матеріалів, зібраних Службою безпеки та Генпрокуратурою України стосовно співпраці українських комуністів із сепаратистами та у зв’язку з іншими неконституційними діями.

«Колись Нюрнберзький процес поклав кінець фашизму в Європі, сподіваюсь, що суд прийме справедливе рішення і покладе край в Україні такому небезпечному рудименту тоталітаризму, як Комуністична партія та комуністична ідеологія», — підсумував керівник парламенту.

Тим часом, лідер КПУ Петро Симоненко, коментуючи повідомлення міністра юстиції про звернення до суду щодо заборони Компартії, назвав його «елементом боротьби з інакомисленням».

«Очевидно, що завершальний етап боротьби з інакомисленням розпочато. Зараз ми бачимо жалюгідні спроби нинішньої влади дискредитувати КПУ. В заявах керівника Мін’юсту немає нічого, що б мало щось спільне з діяльністю КПУ. Про яку антиконституційну діяльність йде мова? Наша партія виступає виключно за конституційні, політичні методи боротьби», — цитує лідера комуністів прес-служба партії.

Він також заявив, що Компартія ніколи не говорила про підтримку сепаратизму. «Ми виступаємо за єдину Україну і засуджуємо будь-які прояви сепаратизму», — сказав П. Симоненко та повідомив, що КПУ вже залучила іноземних адвокатів, отримала підтримку європейських лівих та буде боротися за те, щоб скасувати рішення про заборону партії.