Вечірнє засідання 3 лютого

Засідання погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій тривало до 17-ї години. Опісля глава парламенту Володимир Литвин поінформував про досягнуті домовленості: у четвер, 5 лютого, першим питанням депутати розглянуть соціально-економічну ситуацію в Україні та дії органів влади з подолання кризи. А за підсумками розгляду на голосування буде поставлено всі внесені пропозиції, у тому числі й проект постанови про відповідальність Кабінету Міністрів України. Депутатські фракції звернулися до Президента України з проханням взяти участь у цьому засіданні.

Парламент подолав вето Президента на закон про організацію й порядок діяльності Верховної Ради (393 «за»). Голова Комітету з питань Регламенту та забезпечення діяльності Верховної Ради Олександр Єфремов (Партія регіонів) поінформував, що 4 вересня 2008 року депутати вже долали вето Президента на цей закон. Потім регламентний комітет звернувся до глави держави з пропозицією підписати та офіційно оприлюднити його, вважаючи, що В. Ющенко не мав права повторно повертати документ до парламенту. Комітет наполягав на тому, що в таких випадках закони мають бути підписані й оприлюднені Головою Верховної Ради за його підписом, як це передбачає Конституція й підтверджено рішенням Конституційного Суду. Глава парламенту пояснив, що Президент заветував цей закон, оскільки депутати, коли долали перше вето, змінили його номер. Це дало підстави главі держави вважати, що це новий закон.

Потім депутати прийняли низку рішень, спрямованих на державну підтримку Міжнародного дитячого центру «Артек» та Українського державного центру «Молода гвардія». Згідно з затвердженою постановою Верховної Ради, яку внесла народний депутат Катерина Самойлик (КПУ), Кабінетові Міністрів рекомендовано невідкладно розробити й подати до парламенту проект загальнодержавної програми розвитку цих дитячих оздоровчих центрів, відновити фінансування «Артека» з державного бюджету, передбачити кошти для проведення комплексної реконструкції та оснащення сучасними технічними засобами цих дитячих таборів, а також доручити Генеральній прокуратурі перевірити зміни форми власності у вищезазначених дитячих оздоровчих закладах.

Ухвалений (413 «за») проект закону про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія», зокрема, передбачає, що кошти на придбання путівок для оздоровлення та відпочинку дітей у цих таборах щороку передбачаються в державному бюджеті України. Держава викуповує 100 відсотків путівок до дитячого центру «Молода гвардія» і 90 відсотків путівок до «Артека», а решта путівок реалізується самим дитячим центром без залучення третіх осіб. Операції з продажу путівок звільняються від податку на додану вартість. Дитячі центри «Артек» і «Молода гвардія» не підлягають приватизації.

Парламент також прийняв закон про внесення змін до цьогорічного держбюджету, яким передбачається збільшити видатки за програмою «Оздоровлення і відпочинок дітей в дитячих оздоровчих таборах МДЦ «Артек» і ДЦ «Молода гвардія», а також звільнити зазначені підприємства від сплати до держбюджету 15 відсотків доходу. Додаткові видатки за програмою передбачається профінансувати за рахунок зменшення видатків на Державне управління справами.

У цілому також прийнято пропозиції з усунення неузгодженостей та неточностей до прийнятого Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення фінансових механізмів здійснення інвестицій у будівництво житла)».