Співробітники Балаклейського ремонтного заводу підписали звернення до перших осіб держави, в якому просять спростувати неправдиву інформацію «про участь у воєнних діях між Росією і Південною Осетією колишніх і нинішніх працівників підприємства».

Останніми днями почастішали необґрунтовані обвинувачення на адресу співробітників заводу, зокрема, у російських ЗМІ. Подібні заяви не є правдою і суперечать тому, що було насправді, — заявив на прес-конференції в Києві головний інженер підприємства Юрій Кишинський. — Наші фахівці проводили капітальний ремонт озброєння і військової техніки, що поставлялася в Грузію. Згідно з договором після ремонту ми забезпечуємо протягом 12 місяців гарантійний супровід техніки. Наші люди, які перебували на території Грузії, лише підтримували техніку в справному стані й ніякої участі в її бойовому застосуванні не брали.

У свою чергу регулювальник Віктор Вербицький, котрий на той момент очолював групу фахівців заводу, яка працювала в Грузії, відзначив, що був здивований, коли вперше почув своє прізвище і прізвища підлеглих у звіті голови Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань з’ясування обставин і перевірки фактів постачання в Грузію техніки з порушенням законодавства України і міжнародного права Валерія Коновалюка.

— Він заявив, що наші люди перебували всередині зенітно-ракетних комплексів і вели обстріл російських літаків. Для мене це стало шоком, адже ніхто із слідчої комісії зі мною не спілкувався, і я не знаю, з яких джерел було взято такі дані, — сказав В. Вербицький.

За його словами, група працівників заводу, що знаходилася у Грузії, з початку бойових дій у Південній Осетії одержала наказ не залишати територію пансіонату, де вони проживали: «Доходило навіть до того, що коли наша людина хотіла морозива чи газованої води, ми посилали за ними водія-грузина, ніхто базу не залишав, це було спочатку обумовлено в контракті у разі форс-мажорної ситуації».

Довідка «Голосу України»:

Балаклейський ремонтний завод є одним із найпотужніших підприємств на території колишнього СРСР і країн Східної Європи, що виконує капітальний ремонт ракетно-артилерійського озброєння для сухопутних військ. Завод було засновано 1932 року.