Ранкове засідання 4 лютого

Під час оголошення депутатських заяв заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко закликав колег продовжити пленарне засідання до 15 години і попрацювати без перерви, щоб устигнути за скороченою процедурою розглянути не лише порядок денний середи, а й законопроекти, які мали розглядатися у вівторок, але через блокування трибуни так і не були розглянуті. За таку пропозицію проголосував 231 депутат, фракції Партії регіонів та КПУ не дали жодного голосу. Загалом на розгляд сесії було винесено 44 законопроекти.

Зокрема, у першому читанні народні обранці підтримали урядовий проект закону «Про загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2008—2012 роки» та зміни до закону «Про загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2004-2010 роки».

Як зазначив міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко, в результаті реформ, передбачених у законопроекті, підприємства ЖКГ мають стати прибутковими, ефективними і поступово позбавлятимуться бюджетної підтримки. Ця галузь має стати привабливою для інвестицій, відродити повагу до комунальників, додав міністр. Схвальну оцінку документ отримав і від Головного науково-експертного управління.

Депутатський проект закону спрямований перш за все на стримання зростання тарифів на житлово-комунальні послуги, зокрема, через запровадження енергозбережних технологій. На думку Комітету з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства та регіональної політики, яку озвучив Олександр Попов, обидва документи потрібно ухвалювати у першому читанні, а під час підготовки до другого — об’єднати.

Крім того, за основу народні депутати ухвалили й зміни до деяких законодавчих актів щодо забезпечення захисту прав дітей. Документ приводить чинне законодавство у відповідність до міжнародних договорів, підписаних Україною.

Водночас у першому читанні були ухвалені зміни до деяких законів щодо впорядкування питань соціального захисту населення, яке проживає в зонах спостереження підприємств з видобування уранових руд, ядерних установок і об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами. Законопроект, зокрема, передбачає, що за спожиту електроенергію тамтешне населення сплачуватиме лише 70 відсотків від повної вартості. Були прийняті зміни до законодавства, спрямовані на захист найбідніших верств населення. Адже відповідно до чинного законодавства, крадіжка на суму до 907 грн. 50 коп. не вважається злочином, а лише адміністративним правопорушенням і тягне за собою штраф у сумі 170—500 грн. Тож, як зазначив Володимир Мойсик, член Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, незахищеними залишаються найбідніші верстви населення, зокрема, селяни.

У першому читанні та в цілому сесія ухвалила проект закону про доповнення до статті 9 Закону «Про оренду державного і комунального майна» (щодо книговидавничої справи) та зміни до статі 3 Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».

Крім того, народні обранці ухвалили низку ратифікаційних питань.

Верховна Рада України прийняла за основу проект постанови «Про заходи щодо законодавчого забезпечення державної підтримки санаторно-курортних закладів, в яких оздоровлюються інваліди».

Документом пропонується прискорити розробку і прийняття проекту Державної програми розвитку санаторно-курортної галузі та до 1 березня 2009 року подати її на розгляд і затвердження до Верховної Ради України.

Крім того, сесія ухвалила в цілому нову редакцію змін до деяких законів України з метою поліпшення стану платіжного балансу у зв’язку із світовою фінансовою кризою. Мета документа — відновлення рівноваги платіжного балансу України, його норми «не можуть використовуватися для створення протекціоністських переваг для окремої галузі або для окремого товару».

На ранковому засіданні народні депутати також привітали з днем народження Ігоря Прасолова та Равіля Сафіулліна.

На знімку: Анатолій Кінах (ліворуч), Таріел Васадзе.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.