У Верховній Раді України зареєстровано законопроект, яким пропонується створити у структурі СБУ новий спеціальний підрозділ, який безпосередньо здійснюватиме боротьбу з тероризмом.

Автор законопроекту, зареєстрованого під номером 4226а, народний депутат від «УДАРу» Сергій Каплін зауважує, що законопроект розроблено з метою удосконалення боротьби з тероризмом в складних умовах, зумовлених проявами тероризму та сепаратизму, діяльністю диверсійних і озброєних груп та окремих осіб, блокуванням і захопленням адміністративних будівель державних органів.

За словами Капліна, нині в структурі СБУ немає подібного спеціального підрозділу, який би попереджав терористично-диверсійні прояви. «Нинішні реалії змушують якнайшвидше створити спеціальні підрозділи, які могли б боротися з тероризмом в Україні. Зараз у СБУ подібних структурних одиниць немає», — зазначив Сергій Каплін.

Зі слів депутата, законопроект дозволятиме співробітникам підрозділу проникати на захоплений терористами об’єкт, затримувати, знешкоджувати, роззброювати та випереджувати дії терористів, що можуть призвести до техногенно небезпечних наслідків. Також підрозділ забезпечуватиме зберігання речових доказів, документів, речей, цінностей; роззброювати та охороняти осіб, затриманих під час проведення антитерористичної операції.

Метою законопроекту, як ідеться у пояснювальній записці, є створення умов для практичної реалізації Службою безпеки України, як суб’єктом боротьби з тероризмом, уточнених для неї функцій, що знайшли відображення у змінах, внесених до статті 15 Закону України «Про боротьбу з тероризмом» від 5 червня 2014 року.