У боротьбі з урядом Президент Ющенко дійшов крайньої межі. В час, коли країна проходить випробування на міцність під ударами світової кризи, почав сіяти паніку. Саме паніка, істерія, безпідставне залякування людей та відверте перекручування фактів були покладені в основу його звернення до народу в п’ятницю 30 січня.

Економіст Ющенко не може не розуміти, що він робить: катастрофічні прогнози справляють руйнівний ефект на економіку країни, збільшують хаос та некерованість суспільства, а відтак, заважають уряду ефективно протидіяти кризі. Негативно це впливає і на настрої людей. У багатьох регіонах після виступу Президента люди почали боятися невиплати пенсій, хоча реальних підстав хвилюватися наразі немає: пенсії виплачують за графіком.

У відповідь на це «звернення» Юлія Тимошенко цілком слушно була змушена констатувати, що в такий складний період Україна залишилась, фактично, без лідера. Інше кажучи: капітан, замість того, щоб міцно тримати штурвал, консолідувати команду та керувати її злагодженими діями під час бурі, не тільки добровільно усунувся від виконання своїх обов’язків, а й перешкоджає іншим рятувати судно, у т. ч. підігріваючи панічні настрої.

Насправді, інформація Ющенка про начебто катастрофічне «невиконання бюджету», зокрема, що надійшло «тільки 50% від запланованих коштів», про затримку з виплатами зарплат і пенсій і т. п., — м’яко кажучи, неправда. Звіт керівників податкової інспекції та держказначейства в понеділок 2 лютого засвідчив, що державний бюджет у січні 2009 року виконано на 100%, — в обсязі, передбаченому Законом про державний бюджет на 2009 рік.

Надходження до Пенсійного фонду виконані на 101%, усі пенсійні виплати зроблені вчасно, попри навіть те, що січень є найскладнішим у цьому плані, адже робочих днів всього лише 18 замість 23 (тобто менший фонд оплати праці, з якого йдуть відрахування до Пенсійного фонду).

З другого боку, доводиться констатувати, що внаслідок світової фінансової кризи економічна ситуація в Україні дійсно зараз складна. З різким падінням виробництва, зростаючим безробіттям, знеціненням національних валют, масовим закриттям підприємств зіткнулися економіки майже всіх країн світу. Наприклад, тільки за один день 26 січня, який вже охрестили «чорним понеділком», провідні світові компанії звільнили близько 80 тисяч робітників. Про рецесію (падіння темпів зростання виробництва) оголосили такі економічно потужні держави, як Німеччина, Іспанія, США, Японія!

Через вплив негативних економічних тенденцій у січні цього року до бюджету справді надійшло менше коштів, ніж у січні 2008 року. Цього ніхто не приховує, адже основні вітчизняні підприємства, орієнтовані на експорт, після втрати закордонних ринків збуту скоротили виробництво і, відповідно, зробили менше відрахувань до державної казни. Але уряд передбачив подібний розвиток подій під час формування бюджету-2009. Він добре підготувався до того, щоб навіть за зниження бюджетних надходжень планові бюджетні виплати здійснювались без збоїв.

Уряд жодним чином не хоче прикрашати сувору дійсність. Йому дійсно доводиться важко і напружено працювати, іноді в абсолютно екстремальних умовах. Але, водночас, він нікому не дозволить сіяти паніку. Так, в країні — важкі часи, але бюджет наповнюється стабільно, всі соціальні параметри витримуються, і збурювати суспільство істеричними заявами — це неприпустимий злочин для будь-якого політичного чи державного діяча.

Кризу та всі пов’язані з нею глобальні виклики українці можуть подолати тільки гуртом. Юлія Тимошенко не раз закликала вітчизняну політичну, наукову, бізнес та інші еліти відкинути всі суперечності й об’єднатися. Так зараз робиться у всьому світі. В жодній країні, окрім нас, опозиція, а тим більше представники влади не вимагають відставки урядів, бо знають, що це призведе до хаосу. Навпаки, уряди мають максимальну підтримку. На превеликий жаль, в Україні все робиться з точністю до навпаки.

Олег ЛЯШКО,народний депутат України(Блок Юлії Тимошенко).