Головне прохання батьків до свого дорослого сина, коли він виходить із дому, — на вулиці триматися в тіні й не розмовляти по телефону. У кращому разі, озброєні представники «ЛНР» можуть забрати хлопця рити окопи, в гіршому — кинути в підвал захопленої ними будівлі СБУ, як «координатора вогню української артилерії». Бойовики вважають, що громадянин по телефону називає кодове слово, визначає координати важливого об’єкта — і сюди спрямовується артудар. У цьому зв’язку й було віддано наказ заарештовувати всіх, хто розмовляє по телефону, проходячи повз позиції «болотовців».
Але деякі луганці обрали інший спосіб передачі повідомлення, яке вважають важливим. Свої спостереження вони викладають у соціальних мережах і в такий спосіб оперативно інформують населення про місцеві події. Як повідомив, наприклад, один очевидець, у селищі Малій Вергунці, у межах Луганська, він бачив, як артилерійська установка бойовиків вийшла на бойову позицію і спочатку відкрила вогонь у бік Металіста, де перебувають українські військові, а потім розвернулася й почала стріляти у бік Луганська. «До блокпоста на мосту в Малій Вергунці під’їхав міномет типу «Нона». Зробив чергу пострілів у бік Металіста. Тут-таки розвернувся на 180 градусів і зробив серію пострілів у бік вул. Монтажної, кв. Норинського. Відразу у бік розривів у житловій зоні помчали «швидкі» і з’явилися російські ЗМІ», — повідомляє очевидець події.
Іnformator підтверджує такий факт: «...бойовики неодноразово обстрілювали із «Градів» Луганськ, видаючи себе за сили АТО. Також був зафіксований випадок постановки обстрілів для російських каналів. 8 червня в ЛНР розповіли, що вони захопили «Град», який обстрілював місто». Чого насправді не було.
З одного боку, такі повідомлення певною мірою вносять ясність у логіку подій, що відбулися, коректують поведінку та настрої населення, з другого — навпаки, сіють паніку. Офіційна інформація досить скупа й часто запізнюється. Але найсумніше, що їй не всі вірять. Варто визнати, що в Луганську й області й надалі залишається багато жителів, які досі довіряють і підтримують «Луганську народну республіку». Щоправда, їхні лави щодень рідшають. Луганці дедалі більше переконуються в тому, що авторами багатьох провокацій, у результаті яких гинуть мирні люди, є самі «захисники російськомовного населення».
Обстановка в області загострюється. Люди, які з різних причин не змогли і не можуть сьогодні залишити свої будинки й квартири, живуть зі страхом: що буде завтра? У регіонах, які нині під контролем озброєних прихильників «ЛНР», триває нагромадження зброї та ополченців. Наприклад, бойовики, що прибули з Росії, розміщаються в дитячих таборах і на базах відпочинку біля села Великий Суходіл Краснодонського району, а в лісосмузі біля села Тернове встановили систему залпового вогню «Град». Так вони готуються до захисту «своєї» території.
Багато російських «прибульців» у «трикутнику»: Сєверодонецьк, Рубіжне й Лисичанськ. Визволення цієї території обіцяє бути нелегким. Відомо, що в Стаханові «болотовці» укріплюють будівлю Гірничого факультету Української інженерно-педагогічної академії, розмістивши на даху будинку зенітну установку. Багато вогневих точок з’явилося в Луганську, а на висотних будинках чергують снайпери і коректувальники.
Однак «Армії Південного Сходу» вочевидь бракує бійців. Як повідомляють очевидці, у Лутугинському районі бойовики «ЛНР» намагаються рекрутувати місцевих шахтарів і просять грошей на потреби своєї армії. «Вони шукають добровольців «на боротьбу з фашизмом» і сильно скаржаться на відсутність підтримки місцевими жителями. Щоправда, це схоже більше на плач, аніж на пропаганду», — кажуть мешканці. У Ровеньках терористи намагалися змусити шахтарів іти живим щитом і захищати їх від сил АТО, а під Свердловськом обстріляно шахтарський автобус. Щодня і щоночі в Луганську й області тривають артобстріли, у результаті яких загинули вже десятки мирних жителів. Серед них є діти.
Представники РНБО заявляють, що всі під’їзні шляхи до Луганська під контролем антитерористичної операції. Дороги заблоковано, тут стоять блокпости українських силовиків. Однак мирне населення може спокійно проходити через ці блокпости, якщо захоче покинути місто. Для цього будуть підготовлені спеціальні місця, де жителі можуть одержати їжу, а також усі речі й необхідну інформацію для того, «щоб не відчувати себе покинутою людиною в цій країні».
До речі
Уряд «ЛНР» заявив про намір розпочати переговори з Росією про прямі поставки газу на територію «ЛНР». Новий «прем’єр-міністр» росіянин Марат Баширов на засіданні «Верховної Ради ЛНР» у вівторок заявив, що «у нас таке розташування, що ми, на відміну від Донецька, можемо одержувати прямі поставки, тому ми будемо домовлятися з Росією». У програмі діяльності самопроголошеного уряду «ЛНР», яка презентована на сайті «республіки», навіть оприлюднено плани щодо зниження цін на нафту й газ — до 268,5 дол. за тис. куб. м, а також поставок нафтопродуктів з Росії за внутрішньоросійськими цінами.