Під час перерви Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко на брифінгу заявила, що Партія регіонів заблокувала парламентську трибуну перед звітом уряду та голосуванням за його відставку, оскільки регіонали знають, що уряд звільнити неможливо. Вона нагадала, що ПР сама була ініціатором відставки уряду, тому наразі діє проти логіки, блокуючи парламентську трибуну й не даючи заслухати звіт уряду. Водночас, за словами прем’єра, навіть якщо уряд відправлять у відставку, за Конституцією він продовжуватиме працювати у статусі в. о. Адже для зміни уряду необхідно створити нову коаліцію. Ю. Тимошенко розповіла, що на погоджувальній раді було запропоновано заслухати питання про відставку уряду в середу зранку. Але регіонали не прийняли цю пропозицію. Лідерка БЮТ також запевнила, що її політична сила не розглядала питання про імпічмент Президента Віктора Ющенка ані на засіданні партії чи фракції, ані на засіданні коаліції.

Прем’єр-міністр спростувала заяви про те, начебто уряд використовує емісійні гроші для перевиконання бюджету. Ю. Тимошенко вкотре заявила, що уряд перевиконав дохідну частину державного бюджету за рахунок податкових надходжень, а також за рахунок надходжень до загального фонду. Окрім того, за словами прем’єра, на 22 відсотки перевиконано надходження до Пенсійного фонду за січень. А тому перегляд бюджету наразі є недоцільним.

«Доходи бюджету йдуть нормально, виплати пенсій і заробітних плат лікарям та вчителям у межах, встановлених бюджетом, — запевнила Ю. Тимошенко. — І саме тому в них дестабілізації не вийде. Не треба грати на біді України, яка потрапила у світову фінансову кризу, як і будь-яка інша країна, і мародерствувати на цьому».

Водночас лідер фракції Партії регіонів Віктор Янукович повідомив на брифінгу, що 2 лютого він мав «короткотермінову» зустріч із Президентом Віктором Ющенком, на якій обговорили ситуацію в парламенті. Лідер регіоналів поінформував главу держави про вимогу ПР заслухати в парламенті у четвер, 5 лютого, звіт Президента, уряду та голови НБУ. Однак не почув конкретної відповіді від В. Ющенка, чи візьме він участь у роботі парламенту. «Не виясняти стосунки сьогодні треба, а зібратися всім у парламенті й обговорити реальний стан справ: чому впав ВВП на 30 відсотків, як виконується бюджет за цей рік, — сказав В. Янукович. — Ми не дозволимо чергової профанації. Ми хочемо, щоб був звіт. Щоб за результатами цього звіту ми могли отримати інформацію про реальний стан справ у країні. І, безперечно, послухати програму уряду. Якщо знайдеться більшість, яка підтримає цю програму, — нехай підтримують і працюють». Він не виключив, що регіонали можуть приєднатися до цієї програми «в частині чогось». В. Янукович пообіцяв, що позиція Партії регіонів буде «жорсткою».

А депутат Ганна Герман озвучила заяву Партії регіонів: біло-блакитні ініціюватимуть проведення акцій громадського протесту по всій Україні, якщо уряд і Президент не виступлять найближчим часом зі звітом у парламенті про фінансово-економічний стан у державі.

Юліана ШЕВЧУК.

Думки з приводу

Олександр ПЕКЛУШЕНКО, фракція Партії регіонів:

— Коли прем’єр каже, що винен Нацбанк і Ющенко, а Президент, що винна прем’єр, коли всі троє заочно спілкуються, перекидаючи відповідальність один на одного, це заставляє нас піти на неординарні й нестандартні рішення. Ситуація у країні в соціально-економічному плані надзвичайна. І заходи за формою і змістом також вимагаються надзвичайні. Ми вважаємо, що на засіданні Верховної Ради треба розглянути надзвичайну ситуацію. У зв’язку з цим ми пропонуємо виписати процедуру звітів, запросити голів усіх облрад, дати можливість висловитися і підготувати проекти рішень, в основі яких буде покладено антикризові заходи з політичного врегулювання і економічної стабілізації.

Для нас головне — не відправити уряд у відставку. Будуть голоси чи не будуть, залежатиме від того, як буде проведено звіт. У сесійній залі у депутатів і фракцій у реакції на звіт Президента, прем’єра і голови НБУ викристалізується позиція. Як пройде голосування щодо недовіри уряду — це ще бабця надвоє гадала. Ми не ставимо перед собою завдання відсторонення Ю. Тимошенко від влади. Ми хочемо вийти з того глухого кута, куди загнали народ України. Один із варіантів вирішення — відставка уряду. Але головне — це комплекс антикризових заходів.

Валерій КАМЧАТНИЙ, фракція БЮТ:

— Те, що нова парламентська сесія розпочалася з політичного протистояння, свідчить про те, що не в усіх політиків вистачає мудрості. Світова практика дає приклади того, коли політичні еліти в умовах кризи об’єднувалися, як це було у США та інших країнах. А у нас чомусь політичні еліти роз’єднані і діють за принципом «чим гірше, тим краще». Позиція Партії регіонів у цьому разі абсолютно неконструктивна. І Президент також займає дивну позицію: за Конституцією він сьогодні є главою держави, повинен був сам виступати з об’єднавчими ініціативами, а він — навпаки — все робить для того, щоб уряду вставляти палки в колеса і включати гальма. Це — не позиція мудрого політичного лідера.

Михайло ПОЛЯНЧИЧ, фракція «НУ—НС»:

Сьогоднішніх подій можна було очікувати, виходячи з коментарів і задумів. Але саме блокування відомою партією непродумане, і його розгадати дуже важко. Якщо дивитися з позицій звіту уряду — ніби воно подається під таким соусом — то під це потрібно мати голоси. На даний час їх немає. Тож блокування чисто політичне.

Від кількості законодавчих актів суть держави не зміниться. Потрібно приймати ті, які необхідні, реальні, об’ємні, які давали б зрушення в економіці, несли б системний характер в юридичних питаннях. А приймати на кожну ситуацію якийсь лобістський законодавчий акт — чим більше, тим краще — від цього нічого не зміниться. Всі кричать, що у владі потрібні професіонали. Це справді так. Я вважаю, що в кожній фракції — за винятком комуністів — є дуже серйозні нормальні люди. Якби з цих прагматичних людей зробити прагматичну урядову складову, тоді б нормально пішли і справи у державі.

Марина ПЕРЕСТЕНКО, фракція КПУ:

— Вимоги, які висуває Партія регіонів, порушувалися на погоджувальній раді, й треба було ще тоді домовлятися, а не тримати всіх депутатів у заручниках у Верховній Раді. Бо від нас люди очікують законопроектів, рішень, які могли б допомогти їм у складний час. Безумовно, настав час побачити у парламенті й Президента, і Прем’єр-міністра разом, щоб вони звернулися до людей, не ховалися один від одного. Всі уже стомилися від звинувачень, які лунають на їхню адресу, це не покращує ситуацію у країні. Хочеться відкритості, конкретики, щоб можна було подивитися, а що у нас на поверхні? Бо все завуальовано, ховається. Вимоги правильні: щоб прийшов Президент, прем’єр і спільно підняти ті проблеми, ті питання, які вони ж самі нав’язали Україні.

У питанні про відставку уряду треба бути реалістами: щоб ініціювати відставку уряду в парламенті, повинна бути сформована коаліція, альтернативна уряду, яка тут же внесе це питання на розгляд Верховної Ради. А перевести Юлію Тимошенко в розряд в. о. — гадаю, від цього стан справ у державі буде ще гіршим.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ, фракція Блоку Литвина:

— Партія регіонів опинилася в патовій ситуації — вони дуже наполягали на терміновому розгляді резолюції щодо недовіри уряду, але, очевидно, схаменулися і зрозуміли, якщо вона не пройде, то вони вже вдруге не зможуть на цій сесії ставити це питання. Тобто до вересня. Їм і хочеться, і колеться — з одного боку, думають, як це зробити, а з другого — розуміють, що голосів нема. Тому вигадують всякі приводи, що має прийти Президент. Цікаво, а як вони змусять його прийти, якщо він не хоче? Під конвоєм? Гадаю, вони краще за інших знають, що Президент не прийде. Вони й домовилися про це. Йде затягування часу. «Регіони» самі вимагали від уряду прозвітувати й висловити йому вотум недовіри. Сьогодні уряд у повному складі прийшов, а до цього неготові. Вважають, що нині, оскільки складна економічна ситуація, це автоматично може призвести до того, що у них буде більше шансів набрати голоси. Але не враховують те, що настрої людей поширюються на всіх: керівники й власники 80 відсотків підприємств у Східній і Південній Україні — це представники партії та фракції ПР.

Юліана ШЕВЧУК.