За попередніми даними, наголосила голова Держказначейства Тетяна Слюз, держбюджет у січні залучив 12,2 мільярда гривень, що свідчить про перевиконання плану на один відсоток.

Мало того, при цьому відшкодовано ПДВ на загальну суму 2 341,6 мільйона гривень. Від загального фонду держбюджету в місцеві надійшло на 330 мільйонів гривень більше, ніж за перший місяць минулого року. Все разом дало змогу стовідсотково профінансувати виплату пенсій і заробітних плат. Станом на 30 січня з єдиного казначейського рахунку місцевим бюджетам надали 297 короткострокових позик на суму 525 мільйонів гривень для оплати праці бюджетників, комунальних послуг, енергоносіїв тощо. Відкрито асигнування для захищених видатків на суму 6,983 мільярда гривень, що відповідає плану на січень. Отакий от радісний конфуз для Банкової. Радісний, бо як такому не радіти! Конфуз, бо за кілька днів до цього Президент країни у своєму зверненні повідав народу про такий-сякий уряд, який завалив план з мобілізації податків до держбюджету і перерахувань до місцевих. Про те, що картина геть не така мінорна, поінформувала і Державна податкова адміністрація. Зі слів голови ДПАУ Сергія Буряка, плановий показник з мобілізації податків перевиконано на шість відсотків. Бюджетні надходження від податків сягнули 6 749,6 мільйона гривень. Причому завдання перекрили і за обсягами, і за розмірами зборів по окремих податках. Сергій Буряк принагідно підкреслив: уперше! Утім, схоже, і це не дуже переконало Президента країни. Він має намір відвідати Кіровоградську область з тим, щоб особисто довідатися про стан справ з виплатою зарплат і пенсій, а вже наступного дня поговорити про це на засіданні Ради нацбезпеки.

Разом із тим Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що не вбачає потреби переглядати держбюджет у першому півріччі. Експерти вже їй заперечили — криза примусить, навіть якщо певні маніпуляції з бюджетними доходами і мають місце.