39 осіб претендують нині на одне вільне робоче місце на Вінниччині (торік було 15). Понад 60 відсотків безробітних в області — це сільські жителі. Нині у них виникли проблеми з отриманням довідок на реєстрацію у центрах зайнятості.

З 13 січня ц. р. набув чинності закон, покликаний запобігти впливу фінансової кризи, зокрема, у сфері зайнятості населення. У документі, зокрема, змінено визначення категорії безробітних у сільській місцевості. Але зроблено це не зовсім чітко, наголошують керівники територіальних громад. Спершу треба було визначити критерії, кого в селі вважати безробітним, а вже тоді ухвалювати сам закон.

Обов’язки складати списки тих, хто залишився без роботи, і передавати їх до центрів зайнятості, покладено на сільських голів. Як зазначив один з них, поки що нема навіть форми довідки, яку слід подавати до служби зайнятості. «Я так розумію, вона має бути єдиною для всіх, а не кожен винаходитиме велосипед по-своєму, — наголосив співрозмовник. — Люди звертаються, а я не знаю, що їм відповісти. Направляю в район, у центр зайнятості. Там кажуть, що в них теж нема таких довідок».

Раніше безробітних у селах визначали за сукупним доходом отриманих прибутків, — пояснює Світлана Аляб’єва, начальник інспекції з контролю за дотриманням законодавства Вінницького обласного центру зайнятості населення. — Якщо цей дохід не перевищував рівень мінімального прожиткового мінімуму, то такі сільські працівники отримували право на надання їм допомоги з безробіття. Тепер законодавець передбачив іншу норму. Зайнятою категорією вважаються ті, для кого робота в особистому селянському господарстві є основною. Розробляється методика, за якою визначатимуть таку категорію працюючих селян.

— Якщо селянин передав свій земельний пай в оренду власнику, то можна його зарахувати до зайнятої категорії працівників, чи ні? — запитую у співрозмовниці.

— На мою думку, це не є підставою відмовити людині у наданні допомоги з безробіття. Так само не можна всіх підряд записати у число незайнятих.

Ті з селян, хто зареєструвався у центрах зайнятості до 13 січня, й надалі отримуватимуть призначену їм допомогу, уточнила пані Аляб’єва. Їм нема чого хвилюватися. У подальшому реєстрація сільських працівників залежатиме від того, що напише в довідці сільський голова.

— Дотепер ми визначали безробітних за наявною кількістю землі у селянина, — продовжує розповідь сільський голова. — Як тепер бути, щиро кажучи, не знаю. Без чіткого роз’яснення не можу взяти на себе таку відповідальність. Кожен, хто живе у селі, працює біля землі. Як тут встановити, для кого ця робота є основною, а для кого — ні? Ми то можемо почекати, поки надійде роз’яснення. А як бути тим, хто залишився без роботи? Вони ж очевидно втрачають — поки не стануть на облік, доти не отримають допомогу.

— Хочу, щоб усі зрозуміли одне, — веде далі Світлана Аляб’єва, — служба зайнятості — це не соцзабез, головне наше завдання — допомогти знайти роботу. Тому працюємо не тільки з безробітними. Приймаємо усіх, хто звертається. Навіть тих, хто має роботу, але хоче її змінити чи перекваліфікуватися.

Вінницька область.

170 тисяч вакансій

У базі даних Державної служби зайнятості України — приблизно 170 тисяч вакансій. Дізнатися про них можна на сайтах: www.dcz.gov.ua або www.trud.gov.ua.

Безоплатно інформацію про вільні місця надають за телефонами: 8-800-50-50-600 (зі стаціонарного) та за номером 730 з мобільного.

Можна також замовити розсилку вакансій. Для цього надішліть смс-замовлення на номер 730. Зазначте місто, де хочете працювати, а також роботу, посаду.

(Інформацію надано Вінницьким обласним центром зайнятості населення).

Коментар

Іван ШЕВЧУК, заступник директора Вінницького обласного центру зайнятості населення:

— Ми чекаємо роз’яснення з Мінпраці з цього приводу. Нам пояснили, що документ ще мають погодити в Міністерстві юстиції. Незважаючи на це, продовжуємо працювати з безробітними із села. Залежно від того, який документ видає людині сільрада, таке й приймаємо рішення. При цьому хотілося б застерегти працівників, які звільняються, щоб роботодавець записував у наказі ту причину звільнення, яка відповідає дійсності. Дотепер переважали записи «за згодою сторін». Насправді це була лазівка для роботодавця. Він тим самим перекладав свої фінансові проблеми на плечі держави. Не виплачував звільненим вихідної допомоги. Із введенням в дію нового закону, тобто з 13 січня, звільнені з роботи за такою статтею (за згодою сторін) отримуватимуть допомогу з безробіття тільки через три місяці після того, як стануть на облік. Точніше, на 91-й день після реєстрації. Раніше допомога надавалася на восьмий день...