Незначним спадом обсягів виробництва, свідчать дані Держкомстату, характеризувалася вітчизняна тваринницька галузь торік, за двомільярдної державної підтримки. А як виживати тепер, коли у бюджеті на дотації передбачено лише півмільярда, і за нинішніх умов їх ледве вистачить на заходи зі штучного запліднення та на інші дрібні статті? Знайти відповіді на це та решту запитань представники потужних українських підприємств—виробників свинини спробували під час наради у Львові.

Найбільша проблема, зазначив генеральний директор групи компаній ТОВ «Старт» із Хмельниччини Герой України Василь Петринюк, неправильна політика уряду, коли підтримується не вітчизняний виробник, а зарубіжний. Потрібно закрити кордон перед неякісним м’ясом, що демпінгує вітчизняний товар. Говорили виробники свинини і про конфлікт з банками, які, так видається, зовсім не мають наміру втілювати в життя обіцяне пролонгування платежів чи фіксацію ставок за кредитами, взятими на модернізацію обладнання або розширення виробничих потужностей. Ішла мова й про ціну на м’ясо, яка збільшується і через бюрократичну машину, що обросла численними узгоджувальними службами й вимиває обігові кошти усілякими видатками на довідки та не дуже продумані новації.

Ціла дискусія розгорілася навколо питання про ідентифікацію свиней. Адже замість очікуваних трьох гривень на кожну тварину тепер додатково припаде 48 гривень витрат — лише для того, щоб повісити ярлик чи поставити спеціальним молотком на вухо ідентифікаційний номер. До слова, така процедура в Ізраїлі коштує лише долар.