— Якщо є школа, церква і молодь, то житиме й село, — філософськи зауважує Рогізненський сільський голова Анатолій Панчук (на знімку) із Демидівського району на Рівненщині.

Він і село чепурить, і установи соціальної сфери впорядковує, і до підприємництва рогізненців заохочує, і дитячий садок відкрив — все це для того, аби втримати молодь на селі. Щодо дитсадка, то відкрити його було непросто — знадобилися зусилля і районної влади, і спонсорів, і батьків — та й утримувати нелегко. Проте завдяки цьому, каже Анатолій Володимирович, передумали виїжджати з Рогізного п’ять молодих сімей.

Проблемою номер один для Рогізненського сільського голови стало вирішення питання теплозабезпечення установ соціальної сфери. Завдяки встановленню індивідуальних систем опалення затишно тепер майже в усіх із них.

Не натішаться рогізненці та мешканці ще п’ятьох сусідніх сіл і млином, який там з’явився нещодавно.

— Задум цей, — каже Анатолій Панчук, — я плекав відтоді, коли згорів старий млин. Поділився ним із місцевими підприємцями і фермерами. Підтримав мене Ярослав Дорощук і, каже, не шкодує, хоча з різноманітними дозвільними документами для початку роботи довелося добряче помарудитися. У результаті — і людям зручно, і рада має поповнення до бюджету.

Радіє Анатолій Панчук конкуренції між місцевими фермерами (а їх у Рогізному тринадцять) та господарями, які негласно змагаються, хто краще хазяйнує. Певне, через це тут ніколи не облогували значні площі земель. Нинішнього року й взагалі до обробітку залучено всі придатні для цього лани.

Неабияким позитивом для Рогізного, на думку сільського голови, є і небайдужість місцевої громади загалом. Аби розворушити її, не приховує, таки довелося докласти зусиль (сесії сільради тут проходять так само бурхливо й емоційно, як і у парламенті). Зате ж результат додає оптимізму — одну з найбільш занедбаних вулиць села тепер не впізнати. У складчину — коштом районного бюджету, жителів та спонсорів — надумали в Рогізному й ще одну із занедбаних внутрішніх доріг впорядкувати, а на вулиці Молодіжній — відновити водогін.

— Але не всі проблеми громаді під силу, — бідкається сільський голова. — Керівництво Демидівського району не раз на обласному рівні порушувало проблему капітального ремонту дороги, що пролягає від Демидівки через Рогізне в напрямку Дубна. Але реакції жодної.

Серед добрих справ, які вдалося зробити в Рогізному впродовж останніх кількох років і які порадували 700 його жителів, також відновлення роботи двох водонапірних веж, електричного освітлення на одній із вулиць. У травні буде введено в дію відділення районного територіального центру з обслуговування одиноких престарілих людей — їх у Рогізному двадцять п’ятеро, інвалідів, інших соціально незахищених громадян.

Надумав Анатолій Панчук навести лад зі ставками на території ради та створити нові водойми для риборозведення. Шкодує тільки, що сільська рада не може бути їх власником — тоді б мали більше надходжень до бюджету, а отже, можливості для вирішення місцевих проблем. Слухаючи про плани сільського голови, ловиш себе на думці, що рогізненці не помилились у виборі, обравши на цю посаду людину енергійну, небайдужу.

Світлана ТУБІНА, Олександра ЮРКОВА.

Рівненська область.

Фото Світлани ТУБІНОЇ.