Закриття третьої і відкриття нової парламентської сесії розпочалися вже майже традиційно — із блокування. На балконі хор імені Г. Верьовки у національних костюмах готовий заспівати гімн «Ще не вмерла Україна», в урядовій ложі — представники Кабміну на чолі з прем’єром Юлією Тимошенко та інші високопосадовці. Однак депутати з фракції Партії регіонів заблокували парламентську трибуну та вхід до президії кріслами.

У кулуарах заступник голови фракції Партії регіонів Ганна Герман озвучила журналістам вимоги регіоналів: у парламенті має відбутися звіт уряду та голови НБУ за обов’язкової участі Президента України та голів обласних рад. Однак за десять хвилин своє робоче місце зайняв глава парламенту Володимир Литвин і закликав депутатів заспокоїтися. «Без спільних домовленостей ми не будемо чинити жодних дій», — запевнив Голова Верховної Ради. Зареєструвалися 443 депутати. В. Литвин оголосив третю сесію парламенту закритою і відкрив нову, четверту, парламентську сесію. Регіонали продовжували блокувати трибуну.

Глава парламенту звернувся до народних обранців: «Маємо бути свідомі того, що від позиції Верховної Ради залежить, чи буде парламент сьогодні й завтра, і чи буде країна взагалі». В. Литвин зауважив, що парламент не буде обслуговувати міжособистісні конфлікти, які видаються за турботу про Україну. І запевнив: Верховна Рада запрацювала і працюватиме, незважаючи на протидію. «Ми не дамо остаточно принизити країну і народ для досягнення тих цілей, які заплановано, — заявив В. Литвин. — Не буде дострокового розпуску Верховної Ради, вона допрацює свою каденцію».

Глава парламенту відзначив, що на цій сесії належить розглянути 1100 законопроектів. Він запропонував виробити план дій і створити робочу групу з представників парламенту, уряду й секретаріату Президента. В. Литвин також застеріг від поквапного внесення змін до цьогорічного бюджету, оскільки головний фінансовий документ держави, на його думку, сьогодні став механізмом політичної боротьби. Глава парламенту закликав керівників парламентських комітетів забезпечити виконання рішень Верховної Ради, запропонував створити тимчасову спеціальну комісію, яка опрацювала б пропозиції до законопроекту про основні напрями зовнішньої та внутрішньої політики. «Часу в нас обмаль, але маємо зробити все, щоб Україна розвивалася прогнозовано», — зазначив В. Литвин і оголосив перерву для консультацій лідерів фракцій.

У «пікетах» біля трибуни депутати вітали квітами й іменинника — регіонала Юрія Мірошниченка (на знімку).

Хвилиною мовчання парламентарії вшанували пам’ять письменника і громадського діяча Павла Загребельного.

Перерва затягнулася, консультації лідерів фракцій тривали, й ранкове засідання Верховної Ради на 14.40 не було закрито. Голова Верховної Ради Володимир Литвин до сесійної зали не заходив. Фракція Партії регіонів блокувала трибуну та президію парламенту. В сесійній залі депутати від БЮТ і КПУ проводили консультації. А після 14.15, коли сплив час, відведений Регламентом для проведення ранкового засідання, парламентарії вийняли свої картки з пультів для голосування і пішли. На позиціях залишилися тільки «чергові по барикадах».

Фото Олександра КЛИМЕНКА.