Оприлюднені Міністерством фінансів пропозиції щодо заміщення природного газу альтернативними видами енергії спричинили хвилю відгуків в інформаційному просторі. Генеральний директор Української аграрної конфедерації Сергій Стоянов цілком поділяє погляд фінансистів, що біопаливо має посісти перше місце серед альтернативних видів палива. Однією соломою, за його підрахунками, можна замінити 11—13 мільярдів кубометрів газу.
Його розрахунок переконує: навіть якщо переробити половину з того ресурсу, який ми одержуємо щороку (60—70 мільйонів тонн соломи і кукурудзяних стебел), то можна вийти на такий результат. Однак можливості масового використання соломи нині обмежені, стверджує Сергій Стоянов. Можна було б використовувати біопаливо від переробки соломи для сушіння зерна з нинішнього врожаю, але тоді про укладення контракту на поставку котла, будівельні роботи слід було подбати роком раніше.
«Тоді, — каже аграрій, — усі мої співрозмовники, в тім числі дуже серйозні бізнесмени, перебували в полоні ілюзій про тисячу кубометрів газу за 280 доларів США, а те, що газу взагалі може не бути, навіть не розглядалося.»...
Поза тим експерт упевнений, що аграрний сектор зобов’язаний забезпечувати свої потреби у природному газі за рахунок біопалива. Адже не менш сприятливі передумови для його виробництва і водночас використання для власних технологічних потреб має цукрова галузь.
І як висновок: «Ми в Україні завжди матимемо таку ціну на газ (чи з Росії, чи з Європи), яка забезпечуватиме окупність проектів газозаміщення українськими біоресурсами упродовж двох—трьох років».