Завтра у Верховній Раді на «круглому столі» обговорять можливі виборчі системи на парламентських перегонах. У заході, який організувала робоча група (з підготовки проекту Виборчого кодексу) за участі Комітету ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування й Інституту виборчого права, візьмуть участь народні депутати, урядовці, представники секретаріату Президента та ЦВК, експерти Венеціанської комісії.

«Круглий стіл», за словами заступника голови профільного комітету та керівника робочої групи Юрія Ключковського, ініційовано у зв’язку з великою зацікавленістю громадськості, політичних та наукових кіл цим питанням. «Виборча система має бути конституційною, зрозумілою людям і працювати на зміцнення демократії в державі», — наголосив в інтерв’ю «Голосу України» парламентарій.

І досі виборче законодавство України залишається суперечливим і не відповідає європейським стандартам, оскільки різні закони часто дублюють один одного. На цьому неодноразово наголошували і українські фахівці, і зарубіжні. Так, експерти Венеціанської комісії та комісії з Організації з безпеки і співробітництва в Європі давно рекомендували Україні підготувати кодекс, який уніфікував би норми, пов’язані з виборами.