Президент України Віктор Ющенко в екстреному зверненні до українського народу заявив, що фінансова система держави «повністю розбалансована» і закликав Голову Верховної Ради Володимира Литвина консолідувати парламент для зміни бюджету на поточний рік та прийняття антикризових рішень.

«Апелюю до вас, шановні співвітчизники, щоб посилити вимогу до українського уряду й парламентської більшості зупинити ті потоки брехні, фальші, наклепів і негайно діяти для порятунку національної економіки», — сказав В. Ющенко. Глава держави поклав усю відповідальність за економічну ситуацію у країні на Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко, звинувативши прем’єра у підписанні невигідних для України газових домовленостей та свідомому закладанні в бюджет завищених показників, які неможливо виконати. «Нинішній бюджет є головним провокатором кризи в Україні, — наголосив Президент, звертаючись до парламентаріїв. — Від імені всієї країни я вимагаю від уряду та парламенту негайно підготувати чесний бюджет, де видатки будуть відповідати можливостям економіки». В. Ющенко пообіцяв людям, що вони будуть захищені, і для цього він застосує «всі необхідні в умовах кризи важелі».

У свою чергу, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко назвала звернення Президента до народу «сумішшю неправди, паніки та істерії». «Маю сумну для Президента та оптимістичну для країни новину: незважаючи на кризу, державний бюджет за січень перевиконано», — заявила, як повідомляє прес-служба Кабінету Міністрів, прем’єр і запевнила, що зарплати бюджетникам та пенсії виплачено і вони й надалі будуть виплачуватися вчасно та в повному обсязі. А ціни на газ для населення та теплокомуненерго не підвищуватимуться, залишаться на рівні минулого року. «Для того, щоб боротися з кризою, нам потрібні політична консолідація, холодний та тверезий розум, залізні нерви, сила волі, рішучість та глибоке відчуття відповідальності», — переконана Ю. Тимошенко.

Глава уряду закликала політиків не створювати паніку та істерику довкола питання, пов’язаного з економічною ситуацією в країні. «Я готова до будь-якої конструктивної співпраці з усіма гілками влади: з опозицією і коаліцією, з Президентом і Головою Верховної Ради, з кожною людиною, яка сьогодні може внести свій вклад не в руйнацію країни під час кризи, а в її зміцнення, надання країні шансу більш упевнено пройти цей важкий період», — зазначила Прем’єр-міністр.