Сьогодні закриють третю сесію Верховної Ради шостого скликання. Одразу після цього народні депутати відкриють четверту сесію. У її порядку денному налічується 1010 важливих питань, повідомив учора на погоджувальній раді глава парламенту Володимир Литвин. Разом із альтернативними законопроектами ця цифра сягне 1100 документів. Умовно їх можна розділити на дві групи: ті, які пройшли підготовку в комітетах; і ті, які комітетам пропонують розглянути. Вже цього тижня у графіку народних депутатів значиться 80 законопроектів. Більшість їх можуть розглянути у вівторок і четвер. Окремо Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголосив, що цього тижня слід вирішити всі питання, пов’язані з функціонуванням дитячого оздоровчого табору «Артек». Мовляв, нині до обговорення цієї проблеми долучився увесь світ, тож час поставити на цьому крапку. Саме для цього уряд запропонував внести зміни до бюджету. Щоправда, поінформував глава парламенту, станом на понеділок проекту змін в апараті Верховної Ради ще не було.

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович повідомив, що позиція фракції, яку він представляє в парламенті, полягає в тому, що першочергове завдання парламенту на цьому тижні — заслухати звіт уряду і Президента «Про стан справ в країні». При цьому, наголосив народний депутат, важливо, щоб на засіданні, під час якого звітуватимуть чільники країни, були присутніми керівники обласних державних адміністрацій. Це пов’язано із тим, що влада на місцях «кричить про недовиконання бюджету», тоді як уряд звітує про те, що з державним кошторисом немає жодних проблем. У звіті Кабміну представники Партії регіонів хотіли б почути відповідь, зокрема, на низку питань з приводу того, як нинішньою владою виконуються соціальні зобов’язання, в якому стані перебуває промисловість тощо. Зі слів Віктора Януковича, нині відповідальність за те, що відбувається в країні, перекладається на кого завгодно, крім влади. «Двоє людей тримають 47 млн. українців за дурнів», — сказав лідер Партії регіонів. У цьому контексті, на його погляд, проблеми «Артека» хоч і важливі, але відходять на другий план. У своєму виступі Віктор Янукович повідомив, що опозиція готова стати поруч з урядом, якщо той запропонує конкретний план дій виходу із кризи.

На переконання КПУ, народні депутати перед Новим роком прийняли цілу низку «сирих» законопроектів, до яких слід повернутися на цій сесії, щоб виправити допущені неточності. Серед таких документів, до речі, й Закон «Про організацію і порядок діяльності Верховної Ради» із пропозиціями Президента, який мав підписати Голова Верховної Ради. Саме через формальну неточність на цьому тижні парламент, імовірно, ще не матиме свого Регламенту, як це обіцялося раніше.

Лідер БЮТ Іван Кириленко, говорячи про те, що його фракція погоджується з порядком денним, запропонував парламенту вже у вівторок проголосувати за скороченою процедурою резолюцію про недовіру уряду. А представник Кабміну Петро Крупко запропонував навіть голосувати за відставку уряду. Пізніше, під час брифінгу, лідер Партії регіонів Віктор Янукович припустив, що така «сміливість» може бути пов’язана з двома причинами: або БЮТ упевнений, що КПУ відставку уряду не підтримає, або хоче уникнути відповідальності, покинувши в такий спосіб займані посади.

Під час погоджувальної ради з приводу того, коли і як заслухати інформацію від уряду, розгорнулася полеміка. Партія регіонів наполягала, щоб уряд звітував у четвер за присутності регіонального керівництва. Голова парламенту Володимир Литвин поінформував, що Верховна Рада може вимагати заслуховування звіту лише якщо затверджено програму діяльності уряду, а цього не зроблено. Не дійшовши згоди, депутати вирішили розглянути це питання окремо на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій у понеділок по обіді.

Потім депутати перейшли до обговорення питань, які мають увійти до порядку денного. Так, наступного тижня парламентарії планують розглянути проект змін до деяких законодавчих актів з метою подолання наслідків фінансової кризи, удосконалити закон про Національний банк стосовно підзвітності перед Верховною Радою та проект закону до деяких законодавчих актів щодо забезпечення прав дітей тощо. Вони також мають намір ратифікувати низку міжнародних договорів. Парламентарії внесли в свій графік на тиждень питання про обрання та звільнення суддів і призначення позачергових місцевих виборів. У п’ятницю вони мають намір заслухати звіт тимчасової слідчої комісії з питань розслідування стану функціонування газотранспортної системи України та забезпечення газом споживачів у 2008—2009 роках.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.