Під час цієї сесії парламент працюватиме у складній ситуації. Про це заявив учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час планової прес-конференції. «Ми виснажені словами і діями, а результативної роботи немає», — сказав він.

Тож, на його думку, роботу цієї сесії характеризуватиме сплеск політичної боротьби. Відповідаючи на запитання журналістів, глава парламенту прокоментував суперечку на погоджувальній раді. На переконання Володимира Литвина, парламентаріям передусім слід визначитися із недовірою уряду. Адже якщо Кабмін відправлять у відставку, то час, присвячений заслуханню звіту уряду, виявиться викинутим на вітер.

— Я розумію, що людей сьогодні непокоїть економічна і соціальна ситуація, — сказав глава парламенту. — Їх непокоїть погіршення життя кожної родини. Тому цілком логічна така постановка питання. Але треба знайти порозуміння, щоб не було політично безглуздого і безрезультативного протистояння.

Вихід Володимир Литвин бачить у тому, щоб заслухати питання про соціально-економічну ситуацію в державі. Доповідати на цю тему має уряд. Можна за наполяганням фракції Партії регіонів запросити і Президента. А після цього слід голосувати з обох питань — або висловлювати недовіру уряду, або схвалювати програму його дій. Від цього потрібно відштовхуватися під час схвалення шляхів виходу із кризи.

Він також поінформував, що традиційно надіслав запрошення Президенту на відкриття четвертої сесії Верховної Ради. Однак відповіді від глави держави до вчорашнього дня не надійшло. Володимир Литвин повідомив також, що звернувся до Президента із проханням визначитися з датою щорічного звернення до парламенту.

Говорячи про ситуацію, що склалася в країні, Володимир Литвин висловив припущення, що ми передусім маємо «кризу довіри» населення — до влади і загалом політиків. У спілкуванні з журналістами глава парламенту відмовився коментувати вчорашні заяви Миколи Мельниченка про нібито його причетність до вбивства Георгія Гонгадзе. «Такі заяви доводять ситуацію в країні до абсурду», — сказав Голова Верховної Ради.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.