У селі Спаському минулої неділі запалав голубий вогник. Подія, здавалося б, звичайна в масштабах області. Але для селян вона — дорога й незабутня. Адже знаменує для людей рубіж, який вони подолали на шляху до цивілізованіших стандартів життя. Хоча у те, що буквально за один рік буде зроблено підвідний газопровід і багато іншого для села, ніхто не вірив.

Народний депутат України Олег Ляшко на одній із зустрічей у Спаському вислухав купу типових сільських проблем («дах у школі тече», «дорога до села у вибоїнах», «газу нема» тощо), пообіцяв розібратися і за можливості допомогти, чим зможе.

— Ще восени навіть сільський голова не вірив у те, що газопровід буде підведено до села, — каже голова правління ВАТ «Чернігівгазбуд» Володимир Моцьор. — Адже було чимало чиновницьких неузгоджень та й відвертої протидії цьому будівництву. Але завдяки енергії Олега Ляшка, нашій праці складний обсяг робіт було виконано в рекордні терміни. Не-зважаючи на те, що газопровід тягнули через болото, річечку, ліс. Це 8,5 кілометра! Ви навіть не уявляєте, скільки треба було зробити погоджень із відповідними інстанціями.

На сході села мешканці дізналися, що народний депутат України не тільки пробивав кошти для газифікації села, а й знайшов спонсора для виготовлення проекту будівництва газопроводу. А це, по суті, — заощаджені сотні гривень з кожного селянського двору.

Приємною несподіванкою для спасівчан стали й інші минулорічні реалії.

— Якби ви знали, яка до нашого села була дорога! — розповіла пенсіонерка Галина Олійник. — Такі ями, аж соромно згадати, як ми цією дорогою на цвинтар покійників трясли. Аж приїхала техніка. Поклали асфальт. Та такого ми в житті не пам’ятаємо, щоб за одну осінь і газ підвели, і дорогу зробили гарну...

Виявляється, народний депутат України подбав і про місцеву школу. Вона має три приміщення. Але не всі використовувалися. Але після того, як завдяки Олегу Ляшку був перекритий дах великого корпусу, запрацював і спортзал, і додалося класів для навчання.

Задоволена допомогою і завідувачка дитсадка Наталія Пилипенко, вона теж дякує депутатові за позитивне розв’язання проблем її закладу дошкільного виховання:

— Олег Валерійович не тільки привіз діткам книжечки. Старе приміщення стало, як нове, після того, як його оббили вагонкою. Крім того, він вирішив і питання з обігрівом приміщення.

Зрозуміло, така бурхлива діяльність народного депутата України на користь лише одного села навіть породила чутку, що Олег Ляшко збирається жити у Спаському. Адже воно розташоване в мальовничому куточку поблизу Десни. Чудове місце для розбудови дачі! Але

О. Ляшко запевнив, що ще не збирається йти на відпочинок і будувати для цього за 250 кілометрів від Києва маєточок, а його головне завдання — усе робити, щоб меншало у селах України пекучих проблем, люди відчували конкретну допомогу від своїх народних обранців.

Сосницький район

Чернігівської області.

На знімку: Олег Ляшко запалює голубий вогник у селі Спаському.