За один день у Житомирському музеї космонавтики імені Сергія Корольова відкрилося одразу дві виставки. Ініціатор заходів — громадський рух «Українська платформа», очолюваний народним депутатом України Павлом Жебрівським.

Торік завдяки цьому формуванню відбулися фестиваль дитячої творчості «Маленький українець», творчий огляд національних культур «Ми різні, але ми рідні», конкурс юних співаків «Перша нота», пересувна виставка витинкарства «Вит-Арт» тощо. Відкриттям виставок у музеї космонавтики стартував новий мистецький проект «Прозірність новочасся».

У меморіальному відділі музею — в будинку, де 102 роки тому народився Сергій Корольов, — свої роботи представила Наталя Макарчук (на знімку). Молода художниця працює в різних напрямах — на виставці і натюрморти, і жанрові картини, і пейзажі Криму та краєвиди Праги.

Навчаючись у 23-й житомирській школі, Наталя виборола право поїхати на рік до США в рамках програми обміну школярами. Тож 11-й клас закінчила не вдома; потім у Житомирі екстерном склала іспити. Вступила та отримала диплом Житомирського держуніверситету, а у мріях продовжувала жити у світі фарб і художніх образів. Те, що крім загальноосвітньої школи відвідувала ще й художню, спонукало, зрештою, змінити англійську мову на фарби і пензель. Нині вона на п’ятому курсі Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури. Це — перша творча виставка Наталі.

— Дуже люблю писати етюди, — розповідає. — Пам’ятаю і звуки, і запахи, і все те, що відбувається навколо, коли пишу етюд. Звичайний фотознімок ніяких таких асоціацій не викликає. А портрет для мене — дуже складна річ. Не зможу зобразити на полотні будь-кого. Це повинна бути людина, яку я хоч трохи знаю. Бо маю передати не те, який у неї вигляд, а як я її відчуваю.

Першою в творчій біографії є виставка і для Віталія Правдицького. Вона відкрилася в павільйоні космічної техніки музею. «У пошуках білого полотна» — таку назву дав він своїй виставці графічних робіт. Розшифрував так: «Полотно, на яке художник накладає фарби, має залишатися чистим — у духовному розумінні. А так буде, якщо на полотні є гармонія». Віталій націлений на пошук того, як складні почуття передати простою мовою графіки. Він — студент-заочник Української академії друкарства у Львові.

Мистецтвознавець Анатолій Шевчук і помічник-консультант народного депутата Тетяна Романовська наголосили: підтримка обдарованої молоді — один з пріоритетів «Української платформи». Буде видано кольорові буклети, роботи митців зможуть побачити і в районах області — пересувна виставка стане одним з етапів акції «Прозірність новочассся».

Житомир.

Фото автора.