У понеділок на вимогу фракції БЮТ відбулося позачергове засідання Верховної Ради. На ньому заслухали звіт керівництва Національного банку про його роботу щодо подолання наслідків фінансово-економічної кризи. Підбиваючи підсумки обговорення звіту, народні обранці прийняли рішення про відміну постанови, якою Володимир Стельмах був призначений головою Нацбанку. І водночас поклали відповідальність за ситуацію на фінансовому і валютному ринку на Президента Віктора Ющенка.

Проте невдовзі у пресі з’явилася доповідна записка міністра фінансів Віктора Пинзеника на ім’я Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. У ній ішлося про негативні процеси в економіці і про необхідність переглянути бюджет, оскільки виконати його не вдасться. Відтак міністр рекомендував прем’єру сказати всю правду про ситуацію, яка складається в країні. Урядова прес-служба заявила, що міністр доповідної не писав і, мовляв, вона сфальсифікована. У свою чергу, прес-служба Міністерства фінансів поширила свою заяву. У ній уточнювалося: міністр пише багато доповідних записок. А появу її у пресі розцінили як провокацію.

Паралельно в інтернет-виданнях з’явилася інформація про те, що група бютівських юристів готує постанову про початок процедури імпічменту, тобто відсторонення від посади, глави держави Віктора Ющенка. А також про те, що йдуть переговори з Партією регіонів, щоб на наступній сесії, яка має початися третього лютого, дати старт цій процедурі.

Водночас Парламентська асамблея Ради Європи, яка заслухала питання про хід розслідування справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, направила лист у Генеральну прокуратуру про необхідність прискорити розслідування справи. Пожвавішав і колишній майор Микола Мельниченко, який дав декілька інтерв’ю журналістам. Отож, напевно, тема вбивства нашого колеги також невдовзі з’явиться на сторінках видань.

У свою чергу, Генеральний прокурор Олександр Медведько на розширеній колегії головної наглядової установи країни повідомив, що проведена перевірка не виявила причетності Президента і його родини до газового бізнесу. Водночас до ГПУ надійшов лист, і прокуратура його також буде перевіряти, про зацікавленість до торгівлі «блакитним паливом» Прем’єр-міністра.

А вчора працівники Іллічівського морського порту провели мітинг з вимогою відставки уряду. Тож можна не сумніватися: наступний тиждень, попри погодне похолодання, обіцяє бути гарячим.