Заява Правління ГРОНУ від 29 січня 2009 року

Правління ГРОНУ глибоко стривожене штучним розгортанням «кризи» навколо міжнародного дитячого табору «Артек», мета якої заволодіти землею і майном цього унікального закладу. Сьогодні в умовах морально-духовного занепаду знищити цей унікальний оздоровчо-навчальний заклад — це просто злочин перед майбутніми поколіннями України!

Нині «Артек» перебуває в управлінні ДУСі (Державне управління справами), яке підпорядковане безпосередньо Президенту України. Тому зрозуміло, хто претендує на цю світову перлину на березі Чорного моря.

ГРОНУ пропонує уряду, Фонду держмайна негайно передати «Артек» у підпорядкування Міносвіти, а також доручити облдержадміністраціям на дольовій основі пропорційно числу дітей фінансувати цей заклад. Передача до освітянської системи «Артека» убезпечить його від приватизації і грабунку. «Артек» стане освітньо-виховним центром для учнівської і студентської молоді. На його базі проводитимуть навчання, семінари молодих вчених, вчителів, представників учнівського і студентського самоврядування.

Уряд, Фонд держмайна повинні негайно здійснити ці заходи, оскільки питання набуло негативного міжнародного розголосу й істотно шкодить авторитету України.

Голова ГРОНУ, професор Станіслав НІКОЛАЄНКО.