Запорізька область

Про стратегічний набір споживача

За листопад минулого року середньомісячна номінальна заробітна плата (за винятком тих, хто отримував її в «конвертах») по області становила 1787,38 гривні. Це — на 17,7 відсотка більше, ніж було в листопаді 2007 року. Але таке зростання — віртуальне, бо проти жовтня, через падіння курсу гривні, реальна заробітна плата зменшилася на 7,2 відсотка.

У листопаді м’ясо і м’ясопродукти в області подорожчали більш ніж на третину попередньої вартості; олія, жири, риба, рибопродукти, хліб і хлібопродукти — на 20,6—27,6 відсотка. Приблизно в такій само пропорції підстрибнули в ціні комунальні та медичні послуги, проїзд у громадському транспорті, алкогольні напої, тютюнові вироби тощо.

Новорічно-різдвяний ажіотаж довів споживчі ціни до температури кипіння. І хоча заборгованість населення за житлово-комунальні послуги становила майже 400 мільйонів гривень, а термін заборгованості — 4,8 місяця, ніхто не розмінювався на дрібниці. Спала гарячка, і супермаркети опустіли. Але й на ринках дуже мало покупців, хоча ціни на м’ясо, птицю та рибу там за кілька днів упали на 5—10 гривень. Тепер кілограм свинячих ребер на базарі можна купити за 38 гривень, відбірний м’якуш — за 40—45, кілограм свіжого сала — від 15 до 30, солоного — 30—40, а копченого — й усі 50 гривень.

Микола МАНЬКО.

Крим

Працюємо на харчі

Ціни стрибають так, що вже понад 56 відсотків своїх прибутків кримчани витрачають на їжу. За рік подорожчали: на 230 відсотків — рис, на 100 — сало й тваринні жири, на 58 й 54 відсотків, відповідно, м’ясо свинини і яловичини, курячі яйця — на 44,5, рибні консерви — на 40,6, м’ясні субпродукти і ковбаси — на 31,4, м’ясо птиці — на 25,3, хліб — майже на чверть, цукор — на 6,3 відсотка, картопля — на 5,9. Такий само темп зростання цін зберігся і протягом останнього місяця.

Витрати на алкоголь і тютюн становили 3 відсотки, ще 11 пішли на оплату різних послуг: насамперед комунальних, зв’язку, проїзду, медичних тощо — стільки само становили інші витрати. Складні часи вже заявили про себе зниженням непродовольчих витрат. За останніми даними, більш як третина кримчан вважає себе бідними, бо їх витрати нижчі за прожитковий мінімум.

Індекс інфляції на півострові зріс за місяць майже на чверть, у той час як по країні він становив 22,3 відсотка.

Віктор ХОМЕНКО.

Тернопільська область

Купувати — значить виживати

М’ясо, молоко, овочі знову подорожчали. Це при тому, що і перед святами ціни зашкалювали. Для багатьох сімей практично недоступними стали свинина і яловичина (півсотні гривень за кілограм). Виняток поки що курятина. Піднялися в ціні молоко, сир, сметана. Навіть картоплю, якої в області завжди було вдосталь, продають тепер по три гривні за кілограм — на 50 копійок дорожче, ніж перед Новим роком. Те саме стосується буряків, моркви, капусти. Про заморські фрукти годі й говорити: ціни на них, злетівши перед святами, не лише не приземлилися, а піднялися на 2—3 гривні за кілограм. Наші рідні яблука за ціною шість і більше гривень також не кожному доступні. «Радують» новими цінами й супермаркети. Особливо відчутно піднялися вони на масло, рибу, кондвироби. Поки що залишаються стабільні ціни на хліб і хлібобулочні вироби, на 10—15 копійок подешевшав десяток яєць.

Треба думати про виживання. Адже скорочення персоналу відбувається на багатьох підприємствах, деякі після свят так і не розпочали роботу, інші закрили через борги за газ.

Любов ЛЕВИЦЬКА.

Донецька область

Хліб, молоко та цукор дорожчі, ніж у середньому по Україні

Порівняно з груднем незмінні залишаються ціни на борошно пшеничне вищого гатунку (2,93 гривні за кілограм), хліб із борошна пшеничного першого гатунку (3,10 гривні за кілограм), хліб житньо-пшеничний (2,96 гривні за кілограм). Також залишилася попередньою вартість молока, вершкового масла, кисломолочного сиру. Водночас ціни на деякі товари є вищими за середні по Україні, зокрема, на борошно пшеничне вищого гатунку, хліб із борошна пшеничного першого гатунку, гречану крупу та рис, молоко жирністю 2,5 відсотка та сметану жирністю 20 відсотків, масло вершкове, цукор-пісок.

Уповільнилися темпи зростання цін на крупи та макаронні вироби. Майже стабільні ціни на яловичину (30—42 гривні), курятину (16—17 гривень за кілограм), соняшникову олію (10 гривень за літр) та варені ковбаси. Після святкового піку повернулася до попереднього рівня вартість свинини (45 гривень за кілограм). А ось овочі та фрукти продовжують дорожчати: кілограм картоплі на донецьких ринках коштує 3,5—4 гривні, моркви та буряка — 3 гривні, цибулі — 2,5 гривні.

Ліна КУЩ.

Житомирська область

Важкі часи для промтоварних магазинів

У Житомирі і в інших містах області на деяких магазинах, які торгували імпортними товарами, тепер з’явилися написи «Оренда».

Що й казати, покупців, які заходять до промтоварних магазинів, шокують цінники, виставлені біля товарів. Ціни рвонули вгору вслід за курсом долара. В одному з торговельних закладів побачив диктофон тої самої моделі, що в мене. От тільки ціна була втричі більша від тої, за яку купив його рік тому.

Що й казати, нелегкі часи настали для тих, хто торгує промтоварами, передусім імпортними. Саме цю категорію продавців найбільше зачепили скорочення. Торговельні точки, в яких пропонували електроніку та побутову техніку, інші товари «made не в Україні», останні кілька років виростали в Житомирі, як гриби після дощу. Конкуренція і тоді, коли один «зелений» дорівнював вітчизняній купюрі з портретом Богдана Хмельницького, була дуже висока. Тепер, коли попит різко впав, не всі можуть встояти.