Пропонують подолати вето глави держави

Подолати вето Президента на внесення змін до деяких законів з метою поліпшення стану платіжного балансу України у зв’язку із світовою фінансовою кризою рекомендує парламенту Комітет з питань податкової та митної політики.

Цей документ, прийнятий Верховною Радою торік у грудні, передбачає «запровадження, зміну та скасування тимчасової надбавки до чинних ставок ввізного мита на деякі товари як тимчасових процедур». У пропозиціях глави держави, зокрема, зазначається «про невідповідність закону положенням правової бази Світової організації торгівлі, зобов’язанням України перед нею та Міжнародним валютним фондом, а також неефективність передбачених механізмів регулювання імпорту з огляду на їх нерозповсюдження на поставки товарів з країн, з якими Україна має міжнародні домовленості про вільну торгівлю тощо».

Під час обговорення члени комітету наголошували, що «Генеральна угода з тарифів і торгівлі 1994 року (ГАТТ 1994) дозволяє збільшення тарифів, пов’язане зі станом торгівельного балансу». Такі заходи, на думку народних депутатів, повинні «спрямовуватися на збереження країною своїх зовнішніх фінансових позицій та платіжного балансу і не мають перевищувати рівень, необхідний для упередження майбутньої загрози або для припинення вже існуючого серйозного зниження монетарних запасів».

Якщо ж вето не подолають, зазначалося на засіданні, комітет пропонує підтримати пропозицію Президента про розв’язання проблеми шляхом тимчасового запровадження додаткового імпортного збору на деякі товари та прийняти в цілому зазначений закон, замінивши в його тексті терміни «тимчасова надбавка», «тимчасова цільова надбавка», «тимчасова надбавка до діючих ставок ввізного мита», словами «тимчасовий додатковий імпортний збір».

За порушення законодавства про культурну спадщину посилять відповідальність

Верховній Раді рекомендовано прийняти за основу проект змін до деяких законодавчих актів, які стосуються охорони культурної спадщини. На засіданні Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності наголошувалося, що поданий Кабінетом Міністрів документ спрямований, зокрема, на підвищення відповідальності за порушення вимог чинного законодавства у цій царині, уточнення повноважень державних органів охорони духовної спадщини, положень щодо збереження пам’яток історії та культури і діяльності заповідників тощо.

Так, за інформацією представника уряду, планується удосконалити Кодекс про адміністративні правопорушення, Кримінальний, Земельний, Цивільний кодекси, закони про інвестиційну діяльність, охорону археологічної спадщини, про музеї та музейну справу, про оподаткування прибутку підприємств, охорону культурної спадщини. Це посилить режим охорони пам’яток культури та відповідальність, а також допоможе усунути колізії між нормами законодавства про охорону культурної спадщини та земельного законодавства.

Індустріальні парки

Комітет з питань європейської інтеграції підтримує проект закону про основи створення індустріальних парків.

На засіданні зазначалось, що мета прийняття законопроекту (реєстр. №3536) — запровадження нових моделей залучення інвестицій, у тому числі іноземних, у виробничу та іншу господарську діяльність, що сприятиме економічному розвитку України. Зокрема, у документі визначені правові засади створення та функціонування індустріальних (промислових) парків на території України, містяться положення щодо особливостей їх функціонування, умов надання державної підтримки тощо. Відповідно до законопроекту, «управління парком має здійснювати обрана в ході конкурсу керуюча компанія».

Члени комітету наголосили, що в Європейському Союзі питання, які належать до сфери правового регулювання законопроекту (правил конкуренції), регулюються Договором про заснування Європейського співтовариства, угодою про субсидії та компенсаційні заходи (рішення ради 94/800/ЄС від 22 грудня 1994 року), настановами про національну регіональну допомогу на 2006—2013 роки.

Народні депутати зазначили, що, за висновками експертів, зазначений законопроект в цілому не суперечить положенням та суті зазначених міжнародних угод.

За матеріалами інформаційного управління апарату Верховної Ради.